Aistien istuin – yhteisöllinen taideteos ympäristössä – esillä Ranuan Taiteiden yössä la 19.9.

Koronakesän 2020 aikanakin Piste Kollektiivin taiteilija Hanna-Leena Metsävainio ja vieraileva taiteilija Miia Kettunen ovat työskennelleet Ranualla palvelukoti Marjukassa. Yhdessä palvelukodin yhteisön kanssa he ovat luoneet uutta ja valmistaneet Marjukan ympäristöön yhteisen taideteoksen ”Aistien istuin”. Se on kaikkien yhteinen, kosketeltava, katsottava, istuttava, muokattava taideteosten kokonaisuus.

Teoskokonaisuus “Aistien istuin” on ulkoteos, joka koostuu Aistien istuimesta, valokuvateoksista ja sammalgraffitista. Teokset toimivat myös moniaistisina virikkeinä palvelukodin asukkaille. Teoksen ovat luoneet Kettusen johdolla hänen aisaparinaan toiminut Metsävainio ja palvelukodin yhteisö kesän 2020 aikana.

Teos on esillä Ranuan Taiteiden yössä lauantaina 19.9. klo 18-20. Taiteilijat Hanna-Leena Metsävainio ja Miia Kettunen pitävät koronaturvallisia, opastettuja kierroksia ja kertovat prosessista. Teos löytyy palvelukoti Marjukan piha-alueelta (Kirkkotie 43, Ranua). Työ on korona-rajoitusten vuoksi esitelty vasta vain elokuussa asiakkaille ja heidän läheisilleen, mutta nyt se voidaan avata koko yhteisölle.

Teoksen tuotti Piste Kollektiivi yhteistyössä palvelukoti Marjukan sekä muiden Ranuan kunnan toimijoiden kanssa. Piste kiittää lämpimästi kaikkia tahoja osallistumisesta ja arvokkaasta tuesta, joita ilman teos ei olisi voinut toteutua. Teoksen valmistamista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto.

Pisteen monivuotinen toiminta erityisryhmien ja sosiaali- ja terveysalojen kanssa jatkuu Rovaniemellä yhteistyössä Lapin Muistiyhdistyksen ja Rovaniemen seurakunnan kanssa ja Ranualla yhteistyössä Niittyvillan päivätoimintakeskuksen kanssa.

Piste Kollektiivi palkittiin vast’ikään Rovaniemen kaupungin kulttuuripalkinnolla.

Taiteilija Miia Kettunen kertoo teoksista ”Yhteinen silmä” (2020) ja ”Yhteinen korva” (2020): ⁣⁣

Yhteinen silmä muodostuu kahdentoista Marjukan asukkaan ja hoitajan silmästä. Joukossa on rävähtämättömästi suoraan katsovia ja mieluusti luomien alla piilottelevia silmiä. Yhdessä ja osiensa summana niistä tulee yhteen sitovista hetkistä muistuttava ei-persoonaton yhteinen silmä, joka katsoo pehmeästi läpi ulottuvuuksien ja pyytää hiljaa näkemään.

Yhteinen korva muodostuu kahdentoista Marjukan asukkaan ja hoitajan korvasta. Se on yhteisen silmän tapaan kerroksellinen kuvatutkielma ja erilaisten korvien yhteensulautuma. Marjukan rannanpuoleisen pihan haapametsässä korva virittää kuuntelijan luonnon äänien aistimiselle. Kenties sille voi myös kertoa jotain?

Taiteilija Hanna-Leena Metsävainio teoksessa. Kuva: Miia Kettunen.

Lisätiedot: 
Pisteen taiteilija, sote- ja taidealojen yhteistyökoordinaattori Hanna-Leena Metsävainio, p.040 8202 814, hannaleena.metsavainio[at]gmail.com
Vieraileva taiteilija Miia Kettunen, miuskykettu[at]gmail.com, https://www.instagram.com/miuskybe/