Well-being Residency Think Tank 2018-2019 – Tietoa hankkeesta

 

Tietoa hankkeesta – mitä ja miksi?

Monitaideyhdistys Piste koordinoi kansainvälistä hanketta, jonka yhteistyökumppanit ovat Latviasta, Ruotsista ja Venäjältä. Hanke vastaa tarpeeseen kasvattaa eri ihmisryhmien osallisuutta taiteesta ja taata kulttuuristen oikeuksien toteutuminen yksilön elämäntilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta. Heikoimmassa asemassa ovat usein ihmiset, jotka joutuvat asumaan suljetuissa yhteisöissä, kuten hoito- ja hoivakodeissa, vankiloissa tai vastaanottokeskuksissa. Ammattimaisesti järjestetyn taidetoiminnan merkitys sote-sektorilla koetaan tärkeäksi ja sen kysyntä kasvaa jatkuvasti.

Projektin tavoitteena on jakaa kokemuksia ja parhaita käytäntöjä Suomessa kehitetystä toimintamallista ja luoda alusta kollektiiviselle ammattimaiselle ajattelulle. Toimintamallien yhteiskehittäminen edesauttaa uusien taiteilijaresidenssien syntymistä sote-sektorille Ruotsissa, Latviassa ja Venäjällä. Tarkoituksena on myös verkottaa uudet residenssitoimijat ja luoda pohjaa sosiaalisesti sitoutuneen taiteen ammattilaisten taiteilijavaihdolle ja taiteilijoiden väliselle yhteistyölle Barentsin alueella.

Hanke avataan Rovaniemellä 8.6.2018, minkä jälkeen hankekumppanit kohtaavat kussakin maassa kehittäen monipuolisesti sisältöjä ja mallia paikallisiin ja alueellisiin oloihin. Jokaiseen kokoontumiseen liittyy myös avoin teemapäivä sidosryhmille. WbRTT-projektin ensimmäinen vaihe päättyy toukokuussa 2019 Rovaniemellä pidettävään tulosten julkistukseen ja avoimeen teemapäivään. Hankkeen yhteistyökumppanina on Taiteen edistämiskeskus. Hankkeen päärahoittaja ensimmäisessä vaiheessa on Pohjoismainen kulttuuripiste / Nordic Culture Point.

Projektisuunnitelma luettavissa englanniksi täältä.

Kotimaiset yhteistyökumppanit ovat Lapin taiteilijaseura, Lähde! Taiteesta voimaa arkeen -hanke, Metsähallitus / Tiedekeskus Pilke, Pohjoismainen kulttuuripiste, Saarenkylän vanhustenkotiyhdistys ry, Taikusydän – Taiteen hyvinvointivaikutusten yhteyspiste, Taiteen edistämiskeskus.

Hankkeen toteuttavat:
Rovaniemi, Suomi / Monitaideyhdistys Piste ry
Riika ja Akniste, Latvia / VSIA Rigas Cirks ja Sansusi
Luulaja, Ruotsi / Norrbottenin lääni.
Sortavala, Venäjä / Sortavala Social and Youth Center

Piste 2018-2019 / Well-being Residency Think Tank