Rasa – Blogi

Rasa – Blogi

 

Kesäkuu 2018: Ajatuksia kesäisiä, tanssillisia

Kehollinen näkökulma, ilo ja jakamisen onni ovat työni perusta. Sanaton viestintä asettaa haasteita, mutta
samalla yhdistää, keventää ja herkistää vuorovaikutusta. Tasokkaan tanssitaiteen mahdollisuus yllättävissä
vuorovaikutustilanteissa on avartava kokemus. Haluan edistää työssäni kolmea minulle tärkeää asiaa;
Yhdenvertaisuus, tasa-arvo sekä ihmisen arvo koettelevat syrjässä työskentelevää taiteilijaa jokapäiväisissä
toimissa. Tanssin päiväkodeissa, kouluissa, hoitolaitoksissa, museotiloissa, kirjastoissa, ulkona. Yleisöpohja
on satunnaista ja hyvin laajaa. Katsojalla on mahdollisuus pysähtyä, ihmetellä, vaikuttua, hylätä, törmätä.
Esteenä ei ole puhuttu kieli. Minulle tanssitaiteilijana on tärkeää välittää ihmisiä kehollisten kokemusten äärelle. Koputella heidän kehollista suhdettaan maailmaan. Lisäksi olen kiinnostunut värittämisestä, arkisen tilan sävystä jota taiteen kokeminen saattaa muuttaa.

Temaattisesti haluan aiheuttaa ajateltavaa ihmisen ja ympäristön suhteista. Elämme maata, vettä ja ilmaa.
Tämä teema ei ole jättäytynyt töistäni, vaikka pyrkimykseni on usein käsitellä muitakin teemoja.
Työskentelyni väylänä on monitaiteisuus. Yhdestä ikkunasta tuijottaminen väsyttää. Monitaiteiset
työryhmät ruokkivat minua tanssijana sekä niitä teoksia joilla haluan vaikuttaa.
Työskentelen ihmisten välissä, siinä ilmaisen liikkuvaa ihmistä. Tietoisuus taiteellisen työn suhteesta
ympäristöön sekä sosiaalisiin maisemiin antaa puristusvoimaa ja tahtoa toimia pienenä taiteilijana.
Sumuverho katsojan ja itseni välissä ei anna minulle samaa tarmoa. Uskon kykyyni ja voimaani sekä muutokseen, vaikka se ei aina suureen maailmaan olisikaan näkyvissä. Työskentelen Lapissa. Perheeni muodostaa juuret, niiden ruokkiminen on tärkein työni. – Marjo


Huhtikuu 2018: Kevätkirje

(Kevätkirjeen .pdf-versio ladattavissa tästä.)

Rasalaiset lähettävät lämpimät kiitokset kuluneen talven ja kevään kohtaamisistamme, sekä tietoa Rasan uusista tuulista. Olemme saaneet teiltä erityisen positiivista palautetta kaikkien yleisöjen huomioimisesta ja esitysten tuomisesta ihmisten arkeen, aina yksityiskodeista päiväkoteihin ja työpaikoille.

Uutuutena tarjoamme Kuje-työpajaa myös työyhteisöille tilattavaksi. (Kujeesta lisätietoa täällä!)

Vuonna 2018 Rasa on jo…

…kiertänyt Lappia helmikuun pakkasissa

Taiteen edistämiskeskuksen lastenkulttuurin kohdeapurahan avulla Rasa Collective pääsi vihdoin toteuttamaan haasteellisen unelmansa ja kiersi Itä-Lapin kuntia kolmen teoksen päivävauhdilla 20.-23.2.2018. Teokset oli kohdennettu eri ikäryhmille, joten kiertueen aikana tavoitimme useimmat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen piirissä olevat ikäryhmät. Esiinnyimme 20.2. Posiolla, 21.2. Sallassa, 22.2. Savukoskella ja 23.2.Vuotsossa.  Kiertueella esitykset näki yhteensä 145 päiväkotilaista ja varhaiskasvattajaa, 151 eka- ja tokaluokkalaista ja opettajaa, sekä koki/näki 117 yläkoululaista sekä koulun henkilökuntaa. Yhteensä kiertue tavoitti 413 katsojaa.

 …tehnyt tehokiertueen Rovaniemellä

Maaliskuun hiihtolomien jälkeen tavoitimme 289 rovaniemeläistä katsojaa kolmen teoksen tehokiertueen merkeissä. Rasa esiintyi 19.3. Muurolassa, 20.3. Napapiirillä sekä 22.3. Rantavitikalla.

…valmistautumassa LappiBalladiin

Spontaanit tanssivierailut Lapin syrjäkylillä asuvien ihmisten kodeissa ovat toteutuneet tanssitaiteilija Titta Courtin ja valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän duettona jo vuodesta 2015. Jaakko Heikkilä aloitti tämän luonteisen työn Tornionjokilaaksossa 1990-luvun alussa. Hän kulki taloista taloihin meänkielisen alueen erämaakylissä. Istui keittiöissä ja jutteli. Näistä reissuista hän on julkaissut ensimmäiset kirjansa; Meän Maa ja Kirkas Nöyryys. Tämän jälkeen hän on jatkanut ympäri maailmaa vähemmistöjen ja muutoksen alla olevissa yhteisöissä.

Titan työ tanssitaiteilijana on hyvin samanluonteista. Titta nauttii Lapin ihmisten kohtaamisesta, heille tanssimisesta pirteissä ja keittiöissä. Hän vaikuttuu ihmisten tarinoista ja avoimuudesta, kodista esitystilana ja hetkessä syntyvästä koreografiasta, jota asukkaat katsovat konstailematta.  LappiBalladista on vierailujen oheen syntymässä myös valokuvakirja sekä videoteos. LappiBalladin sivut ovat osoitteessa http://www.lappiballadi.com . Soisiko LappiBalladi seuraavaksi teillä? (Esitystiedusteluista lisää alempana!)

Seuraavaksi Rasa aikoo…

…olla mukana Hiljaisuus-festivaalilla pe 8.6

Rasa singahtaa Hiljaisuus-festivaalille Kittilään. Kaukosen kylää, pe 8.6. Ylitys 1 on runoilija Juha Raution ja tanssija Marjo Selinin toinen duoesitys. Vuonna 2008 Rautio ja Selin aloittivat improvisaatioon pohjaavan työskentelyn Transsi ja sen varjo -esityksen kanssa.

Uuden teoksen lähtökohtana oli pidättäytyä kaikenlaisista lähtökohdista ja suunnitelmista, tulostavoitteista ja päämääristä. Työskentely pohjaa vahvasti ”taide edellä” -periaatteeseen. Festivaaleilla nähtävä demo käsittelee monitaiteellisesti Jan Tschicholdin modernia typografiaa, Lidlin lehtipuhallinta ja anonyymien pääministerien ruumiita. http://www.hiljaisuusfestivaali.fi

…ja viettää Route 6353:n ensi-iltaa 10.6. Helsingissä!

Route 6353 on Rasan kevään ensimmäinen ensi-iltateos. Se on kaksintanssi Titta Courtille ja lontoolaiselle pyörätuolitanssijalle Julie Cleves. Tanssin koreografian suunnittelee Favela Vera Ortiz Helsingistä. Lavastus ja äänisuunnittelu on espoolaisten Lotta Eskon ja Johanna Stormin. Teos saa ensiesityksensä X-festivaalilla Helsingissä 10.6. http://danceabilityfinland.com/kaaos/festivals-2.html?lang=fi


 

Katso Rasan ajankohtaisia kuulumisia tästä | Tutustu Rasan taustaan ja tekijöihin |

Kurkkaa, mitä Rasan ohjelmistossa on nyt | Rasan aiempien esitysten arkisto | Innostuitko? Alkaisitko kannatusjäseneksi? | Yhteystiedot

Seuraa Rasa Collectivea Facebookissa!

rasacollective1@gmail.com | 0400 21 555 9 (tuottaja Laura Rekilä)

Rasa Collective 2018-2019 / Piste ry