Taustaa

Taustaa

Vau vanne on Monitaideyhdistys Pisteen ensimmäinen esitys, ja yhä ohjelmistossa! Aloittaessaan esityksen tekeminen vauvasirkusohjaaja Mette Ylikorva lähti liikkeelle vauvaperheiden tarpeista. Vau vanne on kiertänyt neuvoloissa, kulttuurikeskuksissa, festivaaleilla ja lasten tapahtumissa. Palaute on ollut sekä kiittävää että hämmentynyttä: ”Emme tienneet tullessamme, mitä tämä voisi olla, mutta onneksi tulimme. Vauvamme seurasi esitystä ja nyt voimme jatkaa kotona ja tehdä oman sirkuksemme.

Sana sirkus herättää uteliaisuutta ja hilpeyttä, joka saa perheet lähtemään esitykseen vauvan kanssa. Esitys alkaa asteittain ja pehmeästi. Matkassa voi olla vauvoja, jotka tapaavat muita vauvoja ensimmäistä kertaa.

Vauvasirkuksen uranuurtaja Mette Ylikorva

Mette YlikorvaOlen kouluttautunut sirkustaiteen ohjaajaksi Turun Taideakatemiassa ja täydentänyt tutkintoani erityisryhmien sirkusohjaajakoulutuksella. Olen työskennellyt sirkusohjaajana ja -esiintyjänä vuodesta 1999 lähtien. Alkujaan tutustuin vauvakulttuuriin tekemällä vauvasanataideryhmien käyttöön liikemateriaalia. Vuonna 2006 saimme perheenlisäystä ja vauvasirkus tuli luontevasti mukaan. Sain alkuvaiheessa paljon apua tutustuessani psykologi Kirsti Määttäsen Dialogiseen vauvatanssiin, jolla stimuloidaan vauvan ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Huomasin tutkiessani, että vauvasirkuksesta oli olemassa hyvin vähän materiaalia. Yksittäiset sirkusohjaajat ovat omien lastensa vauva-ajan harjoitelleet pariakrobatiaa ja/tai pitäneet vauvaryhmää. Keräsin kaiken mahdollisen materiaalin kasaan ja lähdin kehittämään eri sirkuslajeja vauvoille sopiviksi ensin oman vauvani kanssa. Jatkoin työtä vauvaryhmien kanssa ja aloitin yhteistyön neuvoloiden kanssa.

Vauvasirkus harrastuksena ja vauvan kehityksen tukena

Vauvasirkustyöpajassa vanhemmat saavat käsittelyvarmuutta vauvaansa.

Wow hoop in Paris 2009
Pariisi 2009

Pariakrobatialiikkeiden opettelun jälkeen vauvan nostelu ei enää jännitä tuoreitakaan vanhempia. Olen saanut palautetta vauvaperheiltä siitä, että pariakrobatialiikkeet, joissa vauva on tai käy pää alaspäin, vaikuttavat päiväunien syvyyteen ja pituuteen edullisesti. Pariakrobatialiikkeet tuovat iloa perheiden arkeen ja monet perheet vauvoineen nauttivat, kun pääsevät esittämään oppimiaan temppuja sukulaisilleen ja ystävilleen. Sirkuksen harrastaminen on yhteisöllistä ja vertaistuki vauvaperheiden kesken on luontevaa ja helppoa. Vaikkakin pariakrobatia on keskeinen asia, ohjaan myös tasapainoaistia kehittäviä harjoitteita ja sovellettua jongleerausta