TAIDEKASVATUS ENTTENTENTTEN

Narske
Valokuva: Joonas Martikainen 2009.

Taidekasvatus on aina ollut tärkeä osa Pisteen toimintaa. Pisteen taidekasvatuksen tavoitteena on lisätä erityisryhmiin kuuluvien mahdollisuuksia itsensä ilmaisuun sekä rohkaista heitä tulemaan esille. Toiminnassa korostuu nauttiminen yhdessä tekemisestä sekä jokaisen ihmisen erityisyyden erinomaisuus. Niinpä Piste pyrkii järjestämään tilaisuuksia eri-ikäisten ja -taustaisten ihmisten kohtaamiselle. Projekteissa on yleensä mukana jokin kumppanitaho.

Pisteen taidekasvatus on usein monitaiteista. Yhdistyksellä on hyviä kokemuksia esimerkiksi tanssin ja kuvataiteen tai sirkuksen ja sanataiteen käyttämisestä samoissa työpajoissa. Taidekasvatus on itse tekemisen ja opettelun lisäksi taiteesta nauttimista ja siitä keskustelemista. Esitysvierailut, näyttelyt ja konsertit sekä keskustelutilaisuudet ovat olennainen osa Pisteen taidekasvatusta.

Pisteen taidekasvattajat ovat suorittaneet omien taiteenalojensa tai opettajan pedagogiset opinnot. Heillä on pitkä ja monipuolinen kokemus soveltavasta taiteesta.

Muutamia isompia taidekasvatuskokonaisuuksia

Taiteintee -projekti jatkaa ja kokoaa aiempien vuosien yhteistyötä Lapin alueen hoivalaitosten kanssa. Projektissa järjestetään säännöllisiä, monitaiteisia työpajoja kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille sekä muistisairaille Rovaniemellä, Ranualla, Kittilässä ja Ivalossa. Ryhmien luona myös vierailee esityksiä ja ammattivalokuvaaja. Projekti alkoi syksyllä 2014.

Sodankylän 4H-yhdistyksen ja Pisteen Esiin!-projekti tarjoaa sodankyläläisille nuorille ja heidän kanssaan toimiville tahoille nukketeatteriin ja sirkukseen liittyviä työpajoja koko vuoden 2014 ajan.

Kohtaamisia– ja Taide heijastaa -projektit ovat tarjonneet pakolaisina Rovaniemelle muuttaneille ja muille rovaniemeläisille nuorille sirkus-, tanssi-, kuvataide- ja monitaiteista opetusta, taiteilijakohtaamisia ja esiintymismahdollisuuksia. Kohtaamisia toteutettiin vuosina 2007-2012. Vuonna 2010 alkanut Taide heijastaa on työryhmän, Pisteen ja Lapin taiteilijaseuran yhteinen työskentelymalli.

Vauvojen sirkusestradi on Mette Ylikorvan kehittämä menetelmäkokonaisuus vauvaperheille. Piste on toteuttanut vauvasirkusta sekä avoimina, pitkäkestoisina ryhminä että yksittäisinä työpajoina tai lyhytkursseina yhteistyössä muun muassa Rovaniemen ja Tampereen neuvoloiden kanssa vuodesta 2008 alkaen.

Piste oli osatoteuttaja Vaikuttava sirkus -hankkeessa vuosina 2012-2013. Piste järjesti sirkustyöpajojen sarjoja lukuisille erityisryhmille Rovaniemellä, Kittilässä, Turussa ja Ivalossa. Sirkustoimintaa oli muun muassa nuorille ja aikuisille kehitysvammaisille, vauvaperheille, päivähoidon ryhmille, nuoriso- ja perhetyön ryhmille sekä kyläyhteisöille. Hankkeessa kehitettiin myös työyhteisöiden sirkustyöpajoja ja metodeja toiminnan vaikuttavuuden tutkimiseen. Pisteen Vaikuttava sirkus -työpajoihin osallistui yhteensä noin 660 eri henkilöä sekä kymmeniä avustajia. Valtakunnallista hanketta hallinnoi Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus, ja osatoteuttajina oli kuusi sirkusta eri puolilta Suomea.

Työryhmän käynnistämä ja Pisteen hallinnoima Kulttuurikaara-hanke kokosi vuonna 2014 alustan taidetyöpajojen ja soveltavan taiteen kumppanuuksien tarjoamiselle Lapin alueella yli valtiorajojen. Starttivuoden jälkeen Kulttuurikaara jatkaa itsenäisenä toimijana.

Kiinnostuitko yhteistyöstä?

Mikäli haluat kysyä lisää Pisteen taidekasvatuksesta tai tilata yksittäisen työpajan, tapahtuman tai toiminnon, ota yhteyttä vaikkapa sähköpostitse pistery@gmail.com.

Piste toteuttaa mielellään yhteistyöprojekteja uusien ja vanhojen kumppanien kanssa. Yhteistyö vaatii avoimmuutta ja omistautumista kaikilta osapuolilta. Projektia suunniteltaessa on huomioitava, että sille on ensin varmistettava rahoitus. Rahoituksen hakeminen avustuksista kestää puolesta vuodesta vuoteen ennen kuin toiminnan voi aloittaa. Mukana on aina oltava myös toimijoiden omaa rahoitusta. Piste voi auttaa rahoituksen hakemisessa mielenkiintoisille yhteistyökuvioille.