Piste Kollektiivin keväästä

Aktiivisen kevään jälkeen Piste Kollektiivi siirtyy hiljakseen kesälaitumille.

Sirkustaiteilija Mika ”Fobe” Formusen kevät on mennyt monitaiteisissa projekteissa. ”Pääsin tekemään yhteistyötä suomalaisten ja ulkomaisten artistien kanssa. Parasta oli päästä esiintymään huipputaiteilijoiden kanssa Arctic Arts Summitissa”, Formunen kertoo. ”Kokonaisuus, jonka teimme Rovaniemen taidemuseoon onnistui odotetusti – yleisö ja tilaaja olivat erittäin tyytyväisiä ja haltiossaan kokonaisuudesta”. Työryhmään kuuluivat Formusen lisäksi Lapin kamariorkesterin sellisti Lauri Angervo, norjalainen muusikko ja äänitaiteilija Marita Isobel Solberg, sekä pitkän linjan valoteknikko Jukka Huitila.

Lisäksi Formunen esiintyi Arctic Arts Summitin illallisella Waldemarissa muusikko Teho Majamäen kanssa. Fobe teki cyr-numeron ennen Solju-yhtyeen keikkaa. Tähänkin esitykseen valaistuksen suunnitteli ja teki Jukka Huitila. Foben cyr-renkaalla ja tulella toteutettavat numerot ovat tilattavissa koko vuodelle 2019. Tiedustelut pistery@gmail.com.

Aikaisemmin keväällä Formunen, sirkustaiteilija Annu Nietula ja muusikko Tatu Kantomaa esiintyivät varta vasten valmistellulla kokonaisuudella yksityistilaisuudessa. Esityksen rakenne alkoi hahmottua ”Tungos”- kappaleen ympärille. Nietula ja Kantomaa olivat harjoitelleet kyseistä kappaletta ja sen ympärille ryhmä alkoi rakentaa pariakrobatianumeroa sekä cyr-numeroa.  Koreografiassa apuun tuli tanssija Marjo Selin, jonka kanssa ryhmä rakensi toimivan ja tanssillisen akrobatianumeron. Esitys rakennettiin ulkotilaan, mutta on sovellettavissa myös tarpeeksi suuriin sisätiloihin. Kiitosta kerännyt ja kaikin puolin onnistunut esitys on mahdollista toteuttaa uudelleenkin ja lisätietoja siitä saa osoitteesta pistery@gmail.com.

Sirkustaiteilija Annu Nietulan vetämä Pisteen sirkuskoulu lapsille harjoitteli kevään aikana eri sirkuslajeja. Pienempien tunnilla harjoitteli kuusi 6-9 -vuotiasta oppilasta ja isompien ryhmässä seitsemän 9-12 -vuotiasta sirkusoppilasta.  Tunneilla keskityttiin jongleerauksen, tasapainoilun sekä ilma- akrobatian saloihin. Jokaisella tunnilla harjoiteltiin myös akrobatiaa.

Hiihtoloman jälkeen ryhmä keskittyi sirkusnumeroiden valmistamiseen. Ryhmät valmistivat yhteensä seitsemän huikeaa sirkusnumeroa, jotka esitettiin Sirkusbileissä Pisteen Sipola11-tilassa 27.4. Esityksessä olivat mukana myös Marjo Ylikorvan vetämän aikuisryhmän oppilaat. Sipolan katsomo oli ääriään myöten täynnä (n. 40 katsojaa) ja taputukset raikasivat koko puolen tunnin kokonaisuuden ajan. Esityksen jälkeen oppilaat ja katsojat jäivät tanssimaan ja nauttimaan buffetin antimista.

Varsinaisten sirkusharjoitusten jäätyä kesätauolle sirkuskoulu alkoi harjoitella kahdeksan sirkusoppilaan kanssa esitystä Suomen nuorisosirkusliiton festivaaleille. Nurtsi- festari järjestettiin Espoossa 3.-7.6.2019 ja sinne lähdettiin sinne kahdeksan oppilaan ja neljän huoltajan/ohjaajan voimin junalla. Esitykset pidettiin Tapiolan kulttuuritalolla. Pisteen sirkuslaisten esitys ”Taianomaista akrobatiaa” esitettiin Louhi- salissa torstaina 6.6.

Katsomo oli täynnä sirkusharrastajia sekä -ammattilaisia. Pisteen sirkuskoulun esitys sai raikuvat aplodit ja sirkusfestivaalien raadiltakin saimme esityksen jälkeen kannustavaa palautetta. Ylistyssanoiltakaan ei vältytty ja majoituskoululla oppilaille tultiin tämän tästä juttelemaan ja kiittelemään esityksestä. Monen mielestä esitys oli festivaalien parasta antia. Nietula kiitteleekin ryhmäläisten yhteishenkeä: ”Kaikki puhalsivat yhteen hiileen ja pitivät huolta toisistaan. Lavalla näkyi esiintymisen ilo ja ensimmäinen kommentti olikin esityksen jälkeen, että voidaanko esiintyä uudestaan”.

Piste Kollektiivin tanssijoilla Rasalla kevät on ollut virkeä, koukaten kouluista Murmanskin festivaaleille. Titta Court ja Marjo Selin osallistuivat huhtikuussa neljän päivän ajan Murmanskin Barents Bird -festivaalille konseptilla ”Tanssitaiteilijan vastaanotto”. Vierailu oli osa kahdenvälistä kulttuuriyhteistyötä, jota ovat jo pitkään tehneet yhdessä Rovaniemen kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Murmanskin alueen kulttuurikomitea, Suomen Pietarin-pääkonsulaatin Murmanskin toimipiste, RASACollective, Oulun sarjakuvakeskus sekä Barents Bird -festivaali.

Marjo Selin ja Tatu Kantomaa ovat saaneet Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahastolta apurahan ”Meren yllä hiljaa yössä” -teokselle. Sen myötä voidaan toteuttaa esityksen vieminen vanhusten hoitolaitoksiin.

Helmi-maaliskuussa Rasa Collective teki kolmen päivän kiertueen Pellossa, Torniossa ja Kolarissa. Rasan Marjo vieraili Rovaniemen kaupungin päiväkodeissa ja kouluissa viikolla 16. 400 katsojaa tavoittaneen vierailun aikana ”Mapa” sai seitsemän esityskertaa ja ”Markalla Laakkosia” kaksi.

Teatteritaiteilija Hanna-Leena Metsävainion kevät on sujunut erityisryhmien taidetyöpajoja monipuolisesti ja räätälöidysti tehden, Taiteintee-toiminnan parissa. ”Mieleen jäi erityisesti Ranuan esityksen onnistuminen ja ryhmäläisen suuret kehitysloikat esiintymistaidoissa, rohkeudessa ja heittäytymisissä”, Metsävainio kehuu. Parantaja-esitys kiersi Rovaniemen kylissä ja tunnelma oli kauttaaltaan mukava. Piipahtipa Metsävainio Sallassakin. Metsävainio on myös tehnyt työhyvinvointiin ja työkyvyn ylläpitämiseen tähtääviä paketteja erilaisissa työyhteisöissä ja kehittänyt niiden sisältöjä edelleen. Metsävainion esitykset ja työpajat ovat tilattavissa vuodelle 2019. Tiedustelut pistery@gmail.com.