Vitus-festivaali 9 kertaa Rovaniemellä 2.-5.2016


Pyhä Vitus ylittää taiderajat ja törmäyttää taiteilijat

Vitus-festivaali on nimetty sisilialaisen Pyhän Vituksen mukaan. Hänet tunnetaan muun muassa vuoteenkastelijoiden, tanssitautisten, näyttelijöiden ja sirkuslaisten pyhimyksenä. Ensimmäinen Vitus-festivaali koettiin Rovaniemellä vuonna 2008. Pienestä taiteita yhdistävästä festivaalista on vakiintunut odotettu vuotuinen tapahtuma pimeimpään vuodenaikaan. Yksi tapahtuman pääajatuksista on alusta pitäen ollut taideyhteisöjen ja taiteilijoiden yhteistyön ja kohtaamisten mahdollistaminen, uusien taidekonseptien kokeilut sekä keskustelun herättäminen instituutionalisen ja marginaalitaiteen tekijöiden välillä. Festivaalin kohderyhmänä ovat aikuiset. Vitus-festivaalin taustavoimana on rovaniemeläinen Monitaideyhdistys Piste.

Vitus-festivaali muodostuu perinteisesti keskustelutilaisuudesta, performansseista tai installaatioista, esityksistä ja monitaiteisesta Vitus-klubista. Festivaalilla on nähty muun muassa kuvataidetta, nukketeatteria, performanssia, sirkusta, runoutta, mediataidetta sekä monenlaisia musiikillisia kokoonpanoja.

Tänä vuonna Vitus tekee yhteistyötä Pohjoisen mediakulttuuriyhdistys Magneetin järjestämän POLARIZED! Vision 2016 -elokuva- ja mediataidetapahtuman kanssa. Festivaalien yhteisenä kantavana teemana on Sota/Rauha. Kumppaneina ovat myös Pixelache 2016 – Interfaces for Empathy -festivaali ja jyväskyläläinen Live Herring ry, jotka tuottavat Rovaniemelle belgialaisen Various Artists -kollektiivin teoksen Saudade de Europa.

Ohjelma

Keskiviikko 2.11.

Vitus-keskustelutilaisuus — Sota/Rauha
Klo 12.00, Ravintola Musta kissa, Kansankatu 2.

Sota ja Rauha – molemmat vallitsevat potentiaalina yhteiskunnan väreilevän pinnan alla. Onko rauha milloinkaan pysyvää vai kyteekö rauhassakin aina sodan siemen? Kaukaisten sotien kumu kulkeutuu median ja ihmisvirtojen myötä myös näennäisesti rauhaisaan Suomeen aiheuttaen epävarmuutta, ristiriitoja ja pelkoja. Pelko on perustavanlaatuinen selviytymismekanismi – joskus pelko on aiheellista, mutta pelot ja niiden luonti toimivat hyvin keskeisesti sodan sytykkeinä. Millä tavalla rationaalisia pelkojamme manipuloidaan poliittisten päämäärien vuoksi? Milloin pelko johtaa sotaan, ja voiko se johtaa myös rauhaan? Mikä on pelon vastakohta? Keskustelutilaisuus järjestetään yhteistyössä Pohjoisen Filosofiyhdistys Agonin kanssa ja sen moderaattorina toimii tutkija Sanna Hast.

Torstai 3.11.

Various Artists: Saudade de Europa

Avajaiset klo 17.00, Ainonkatu 4–6.

Belgialaisen Various Artists -kollektiivin Saudade de Europa on poeettinen tutkimus Euroopan taloudellisesta muutoksesta viimeisten 50 vuoden aikana. Various Artists matkusti ensin Brysselistä Helsinkiin, Helsingistä Jyväskylään ja viimein Rovaniemelle tehden matkalla empaattista kaupankäyntiä ja keräten materiaalia installaatiota varten. Erilaisilta pienkauppiailta ostetut esineet muokkautuvat matkan aikana sekä taiteilijoiden että installaatiota tutkimaan tulleiden ihmisten käsissä. Ne ovat myös ostettavissa verkkohuutokaupassa. Vierailun Rovaniemelle tuottaa Pixelache Festival 2016 – ’Interfaces for Empathy’ -festivaali yhteistyössä jyväskyläläisen Live Herring ry:n kanssa.

Cinema-live-performanssi
Klo 20.00, Sipolan sirkushalli, Sipolantie 11. Liput 2 €. Ennakkoilmoittautuminen! Ilmoittautumiset: ninni.korkalo@gmail.com /040-831 2314
Illan aikana koetaan elokuvallisia tunnelmia poikkitaiteellisesti toteutettuna. Ohjelma sisältää ääntä, musiikkia, esiintyviä taiteita ja niihin sovitettuja makuja. Illan äänimaailmasta vastaa Tomi Knuutila ja esiintymisestä tanssijat Pia Lindfors ja Marjo Selin sekä sirkustaiteilija Marjo Ylikorva.

Perjantai 4.11.

Various Artists: Saudade de Europa
Avoinna klo 11.00–18.00, Ainonkatu 4–6.

Vitus-esitykset — Nurin Kurin Group: Itsestään huolehtiva mies (ensi-ilta)
ja Sirkus Supiainen: Manifesti
Klo 20.00, Kulttuuritalo Wiljami, Urheilukatu 1. Liput ennakkoon 10 €, ovelta 15 €.

”Hän selviytyy, hän pystyy, hän osaa, hän on Itsestään huolehtiva mies.” Mika Formunen on Turun taideakatemian sirkuslinjalta valmistunut sirkustaiteilija, joka on esiintynyt Suomessa ja Euroopassa niin lavoilla kuin kaduillakin. Formunen on erikoistunut akrobatian, käsilläseisonnan ja cyr wheelin tekemiseen. Itsestään huolehtiva mies on Formusen ensimmäinen sooloteos.

“Näinä aikoina viihde on vaikea laji”. Runoilija-muusikko Juha Rautio ja sirkustaiteilija Rauli Katajavuori purkavat ja tutkivat humoristisessa Manifesti-teoksessaan poikkitaiteellisuutta. Itsetietoiset kalvosulkeiset analysoivat esittävän taiteen rajoja viihteestä taiteeseen, runoudesta sirkukseen. Alkaako tästä poliittisen sirkuksen paradigma? Onko tämä runosirkuksen kuolinisku? Onko tarkoitus naurattaa vai kutsua ajattelemaan? Sirkus Supiaisen esitykset ovat laajentaneet suomalaisen nykysirkuksen sisältöä ja muotokieltä, eikä sen sirkus ole sitä mitä olet tottunut näkemään. Ryhmän avoin taidekäsitys avaa katsojan silmät nähdä esityksessä myös muuta kuin taitoa tai hetken esteettistä tyhjyyttä.

Lauantai 5.11.

Various Artists: Saudade de Europa
Avoinna klo 11.00–18.00, Ainonkatu 4–6.

Vitus-klubi — musiikkia, performansseja, mediataidetta,
poikkitaiteellisia teoksia ja teosluonnoksia
Klo 21.00, Kahvila Kauppayhtiö, Valtakatu 24. Liput 3 €.

Vitus-festivaalin perinteisesti päättävässä Vitus-klubissa nähdään festivaaliorganisaation kutsumien taiteilijoiden uusia yhteistyöprojekteja sekä sooloteoksia. Illan aikana uusia festivaalia varten synnytettyjä teoksia testataan yleisön edessä.

Sunnuntai 6.11.

Various Artists: Saudade de Europa
Avoinna klo 11.00–18.00, Ainonkatu 4–6.

Lisätietoa Vitus-festivaalista

Ninni Korkalo: ninni.korkalo@gmail.com, 040-831 2314
www.vitusfestivaali.com
www.facebook.com/Vitusfestivaali

Monitaideyhdistys Piste / www.pistery.org

Yhteistyökumppanit

Pohjoinen Mediakulttuuriyhdistys Magneetti / www.magneetti.org

Lapin taiteilijaseura / lapintaiteilijaseura.fi

Pohjoinen Filosofiyhdistys AGON ry / agon.fi/agon-ry

Elokuvakerho Rovaniemen Cinema / rovaniemencinema.fi

Pikseliähky-festivaali / pixelache.ac

Live Herring ry  / liveherring.org

Kahvila Kauppayhtiö / kauppayhtio.fi

Tukijat

Taiteen edistämiskeskus / Monitaide