Vaarat

Vaarat – kaupungin rajalla

Riikka Vuorenmaan kolmivuotinen kaupunkitaidekokonaisuus levittyy Rovaniemen läntisiin kaupunginosiin, urbaanin materiaaliselle ja henkiselle rajaseudulle. Se sisältää esityksellisiä interventioita, valo- ja ääniteoksia sekä yhteisöllistä työskentelyä. Taiteellisen uteliaisuuden kohteena ovat kaupunginosien asukkaiden ja yrittäjien luontosuhde sekä elinkeinojen ilmeneminen maisemassa.

Vuonna 2020 keskiössä oli moni-ilmeinen Korkalovaara sekä siihen liittyvä Länsikangas. Vuodeksi 2021 huomio siirtyy edelleen rakentuvalle omakotialueelle Vennivaaraan ja vuonna 2022 työskennellään teollisuusalueena tunnetussa Jääskeläisessä ja Mäntyvaarassa.

Katso vuoden 2021 tapahtuma-ajat alta!

Tähtitaivaantie ma 20.9. – su 26.9.2021

Tähtitaivaantie on Vennivaaran maastoon piirretty taiteellinen kuvitelma siitä, miten tulevalla Tähtitaivaantiellä ehkä joskus asutaan ja eletään. Teos koostuu maastoon rakentuvasta installaatiosta, yhteisöllisistä kohtaamisista sekä opastettujen vierailuiden ohjelmallisemmasta sisällöstä. Nämä ovat koettavissa upouuden Rakkakiventien nykyisessä loppupäässä, kartta ja saapumisohjeet alla.

Auringonlasku Tähtitaivaantiellä

Olet tervetullut nauttimaan työryhmän kanssa kuumaa juotavaa Tähtitaivaantielle. Nämä hetket ovat oleilevaa yhdessäoloa, luonnon valoilmiöiden ja taivaan värien katselua, sään ihmettelyä ja Tähtitaivaantien ympäristön kuuntelua. Osallistujien toiveesta niihin voidaan sisällyttää pieniä rentouttavia kehollisia tai aistiharjoitteita.

  • ma 20.9. klo 23–24 täydenkuun teehetki
  • ke 22.9. klo 6.30–7.30 auringonnousun aamukahvit
  • to 23.9. klo 19-20 auringonlaskun iltakaakao (HUOM: korjattu kellonaika)

Opastetuilla vierailuilla Tähtitaivaantielle on joka päivä eri teema. Vierailuilla pääset tutustumaan kuvitelmaan Tähtitaivaantien tulevaisuudesta ja osallistumaan valintoihin, jotka määräävät tämän kuvitellun tulevaisuuden suunnan. Vierailuihin sisältyy pieniä esityksellisiä osuuksia sekä työryhmän ja osallistujien yhteisiä harjoitteita – osallistuminen näihin on tietysti täysin vapaaehtoista!

  • ti 21.9. klo 18–19 reviiri
  • ke 22.9. klo 18–19 elanto
  • to 23.9. klo 18–19 lepo
  • pe 24.9. klo 18–19 yhteistyö
  • la 25.9. klo 16–17 nautinto
  • su 26.9. klo 11–12 irtipäästö

Voit seurata teoksen rakentumista myös muina aikoina ti 21.9. – la 25.9. Työryhmä on paikalla päivittäin vaihtelevina aikoina, mutta esittelee teosta mielellään jos satut paikalle samaan aikaan.

Kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia.

Teoslokaatio kartalla. Saavuthan paikalle autotta, jos vain mahdollista. Parkkitilaa on hyvin vähän. Keskustasta pääset paikalle busseilla 1 ja 2, jotka liikennöivät klo 18 asti. Rovaniemen reittiopas löytyy täältä. Tiedustele tai tarjoa kimppakyytejä tekstarilla puh 040 726 2205 / Riikka. Kyyti järjestynee kaikille kiinnostuneille.

Huomioithan, että paikalla ei ole yleisövessaa. Pukeudu sään mukaisesti!

Taiteellinen työryhmä: Riikka Vuorenmaa, Maarit Utriainen ja Sebastian López-Lehto.
Tuottajat: Riikka Vuorenmaa ja Laura Rekilä / Piste Kollektiivi.
Taiteen edistämiskeskus on myöntänyt Tähtitaivaantien työryhmälle apurahan teoksen valmistamiseen.

Lisätiedot: Riikka Vuorenmaa, 040 726 2205 tai riikka.vuorenmaa@gmail.com.

Havaintokävelyt

Maisema kaupungissa on aina erilainen: tuoksut, äänet, pintojen tuntu, sää iholla. Ihmisten ja muiden asukkaiden toimeliaisuus ilmenee yöllä toisin kuin iltapäivällä. Eikä kävelijäkään pysy samanlaisena, ja niin kävelyt tuottavat aina uusia tapoja kohdata kaupunkimaisema.

Vaarat-kaupunkitaideprojektin Havaintokävelyt tapahtuvat Korkalovaara-Länsikankaalla, Vennivaarassa ja Mäntyvaara-Jääskeläisessä vuosina 2020–2022. Kävelyillä havainnoidaan yhdessä Rovaniemen kaupunkiympäristöä kaikkia aisteja käyttäen sekä kokeillaan pienenpieniä tekoja, joilla yhteys maisemaan vahvistuu. Osa kävelyistä toteutetaan yöaikaan, jolloin voit kokea kaupungin arjesta poikkeavalla tavalla.

Noin tunnin mittainen kävely tehdään pienessä ryhmässä ja säästä riippumatta. Varsinaista kävelyä on 40–45 minuuttia, jonka päätteeksi keskustellaan kokemuksesta ja nautitaan eväistä. Kävely alkaa ja päättyy samalle paikalle.

Osallistuminen on maksutonta. Ryhmät täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu viimeistään noin vuorokautta etukäteen tekstiviestillä puh 040 726 2205 / Riikka. Mainitse oma nimesi ja mihin kävelyyn osallistut. Kerro myös mahdollisista liikuntarajoitteista tai muista erityistarpeista, jotta ne voidaan huomioida.

Muista säänmukainen vaatetus! Halutessasi voit ottaa omat eväät mukaan.

Syksyllä 2021 kävelyitä on seuraavasti (muutokset mahdollisia):

to 9.9. klo 07, Korkalovaara, Matala vesitorni Revontultentien varrella, lähellä Lanssitien risteystä
ti 28.9. klo 04, Vennivaara, Apilakujan leikkipaikka, Aatenharjuntie 22
to 30.9. klo 01, Mäntyvaara, kenttä Raviradankujalla ennen ravirataa

ti 5.10. klo 13, Korkalovaara, kirjasto, Hillapolku 9
ma 11.10. klo 20, Mäntyvaara leikkipaikka, Herukkaviita 1
to 14.10. klo 10, Vennivaara, Aatenpuiston leikkipaikka, Päivänkierto 27

ma 1.11. klo 17, Korkalovaara, ulkoilureitin parkkipaikka Rakkapolun päässä
ke 3.11. klo 07, Vennivaara, Suokortteen leikkipaikka, Juolukka 8
ke 10.11. klo 04, Mäntyvaara, Sipolantie 11

ke 8.12. klo 10, Korkalovaara-Länsikangas, ulkoilureitin parkkipaikka Kiveliöntien päässä
pe 10.12. klo 13, Vennivaara, Rakkakiventien pää
ke 15.12. klo 07, Mäntyvaara-Jääskeläinen, Verstaantien ja Varikkotien risteys

Kävelytapahtuman kesto on noin 60 minuuttia, josta varsinainen kävely kestää 35-45 minuuttia. Muista säänmukainen vaatetus! Kävely alkaa täsmällisesti ennalta ilmoitetulta kokoontumispaikalta. Reitti kulkee muutaman etukäteen harkitun maamerkin kautta ja palaa lopulta kokoontumispaikalle. Kävelyn päätteeksi voidaan jäädä vielä keskustelemaan kokemuksesta.

Puolivilli – semikesy (tulossa)

Vaarojen ääniteokset käsittelevät kaupungissa elävien ihmisten ja eläinten suhdetta. Niissä kuullaan molempia osapuolia. Millainen asukaskumppani tuo toislajinen on? Mitä teemme yhdessä? Mikä elämäni osa-alue on hänestä riippuvaista, milloin olen riippumaton? Milloin me huomaamme toisemme? Kommunikoimmeko koskaan? Millaisia jälkiä meistä jää toistemme arkipäiviin?

Korkalovaaran teoksen päähenkilöitä ovat kaupunginosassa asuvat metsästyskoira ja hänen isäntänsä, Vennivaarassa puolestaan ihmis- ja kimalaisperheet. Ilmoittaudu tekijälle, jos sinua saa haastatella näistä aihepiireistä tai tiedät hyvän äänityspaikan tai -tilanteen. Entä mikä eläin voisi kertoa Mäntyvaara-Jääskeläisestä? Yhteystiedot: Riikka Vuorenmaa, puh 040 726 2205 ja riikka.vuorenmaa[at]gmail.com.

Marjapihlaja (2020)

Kun tulevaisuuden arkeologit tutkivat kotiasi, mitä he löytävät? Mistä jäljistä he keksivät, millä perusteella asetuit paikallesi, miten löysit tiesi sinne? Missä leikit, mitä jätit jälkeesi tarkoituksella tai tahattomasti? Miten talosi rakennettiin, mitä sen tieltä raivattiin? Jääkö tuo puu vai tämä, katsoimmeko länteen ilta-aurinkoon?

Kaavoitettu tontti on luonnos asettumisesta, kulkemisesta ja katseista. Se ennakoi luonnonolosuhteiden muuttumista. Työmaa-teoksessa aivan tavallinen rovaniemeläinen maakaistale alkaa paljastaa tulevien asukkaidensa aikanaan tekemiä valintoja.

Kolmiulotteinen installaatio rakentuu teospaikalle viikon ajan, muuttaen muotoaan joka päivä. Installaation ensimmäiset merkit paljastavat tulevan asukkaan ydinvalinnat, ja viikon kuluttua lopputuloksena on maastoon tehty piirros kokonaisesta asumisratkaisusta pihasuunnitelmineen ja huonekaluineen. Yleisö voi astua sisään installaatioon, kunhan huomioi maaston ja piirrosmerkkien aiheuttamat kulkurajoitukset.

Asumus rajattu! Onko tässä keinutuolin paikka? Kuvassa Maarit Utriainen, kuvaaja Tatu Kantomaa 2020.

Kun installaatio on alkanut saada muotoa, se toimii myös esitystilana. Neljän keskenään erilaisen esityksen aikana työryhmä demonstroi tulevaisuutta koskevia löytöjään fyysisen esiintymisen keinoin. Torstain esitys kertoo asettumisesta, perjantain leikkimisestä, lauantain järjestämisestä ja sunnuntain nauttimisesta. Esityksen kesto on noin 45min, joka sisältää lyhyen keskustelutilaisuuden esityksen jälkeen.

Työmaa-teokseen kuuluu maiseman, asumisen ja aluesuunnittelun ihmettelyä ja pohdintaa, jota kiinnostuneet voivat seurata kuvapäiväkirjan muodossa instagramissa @roivaarat.

Vuonna 2020 Työmaa-teoksessa Vuorenmaan työparina oli sirkustaiteilija Maarit Utriainen, yhdeltä ammatiltaan puutarhuri. Korkalovaaran Työmaa järjestettiin yhdessä Rovaniemen kaupungin Tä!-kulttuuriklubin kanssa ti 18.8. – la 22.8.2020.

Kampaaja (2020)

Kampaajan kädet työssään. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kampaajan kädet ovat tehneet työtään jo vuosikymmeniä. Ne ovat koskettaneet satojen ihmisten erilaisia hiuksia, ne tuntevat lukuisia päänahkoja. Kädet muistavat miten lapsen hiukset kasvoivat aikuiseksi, miten nuori ihminen vanheni ja harmaantui.

Kädet keskustelevat asiakkaan kanssa. Ne ehdottelevat: tehdäänkö näin? tämä korostaa kauniisti. Ne kommentoivat asiakkaan toiveita: mutta sehän näyttäisi tältä! tätäkö tarkoitat?

Kun päätös on selvä, kädet käyvät työhön. Ne lyhentävät, kihartavat, suoristavat, pesevät, kuivaavat, värjäävät, muotoilevat… Välillä niiden on harkittava hetki. Kädet ohjaavat asiakasta kääntämään päätään, siirtymään pesuun, istumaan suorassa.

Lopuksi kädet pöyhivät hiukset edustaviksi ja esittelevät muutosta asiakkaalle. Ne tekevät vielä pieniä hipaisuja korostaakseen onnistumistaan tai tarkistaakseen hiusten pyörteitä ja laskeutumista. Asiakkaiden välissä kädet siivoilevat, järjestelevät, valmistelevat. Lepäävät.

Ensiesitys Rovaniemi-viikolla 2020. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kampaaja-teos on kuvaprojisointi kaupunkitilassa ja se on kuvattu korkalovaaralaisessa kampaamossa. Projisoinnin ensiesitys oli syyskuussa 2020, jolloin teos oli nähtävissä joka yö klo 21-06 Korkalovaaran keskustassa. Rovaniemi-viikon kunniaksi projisoinnissa vieraili varjokuvina Piste Kollektiivin esiintyjien käsiä iltaisin.

Tekijästä

Riikka Vuorenmaa. Kuvaaja: Karoliina Paatos

Riikka Vuorenmaa (o.s. Korpela) työskentelee monipuolisena taiteen tekijänä. Hän on tehnyt valo-, kuva-, tila- ja äänisuunnitteluita sekä lavastuksia niin suurille näyttämöille kuin pienen mittakaavan kiertäviin esityksiinkin. Esittävän taiteen eri muodot ovat hänelle tuttuja nykysirkuksesta draamaan ja tanssiteatterista konsertteihin. Riikka on koordinoinut useita soveltavan taiteen hankkeita. Hän kuuluu rovaniemeläiseen Piste Kollektiiviin.

Vuorenmaa on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2006 ja Lapin yliopiston av-mediakulttuurin koulutusohjelmasta taiteen maisteriksi vuonna 2004.

Vaarojen muu työryhmä koostuu eri alojen taiteilijoista, jotka osallistuvat yksittäisten teosten suunnitteluun ja niihin liittyviin prosesseihin.

Vaarat-kokonaisuutta ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot: Riikka Vuorenmaa – riikka.vuorenmaa[at]gmail.com, pistery[at]gmail.com
Kuvapäiväkirja – instagram.com/roivaarat