Vaarat – kaupungin rajalla

Riikka Vuorenmaan kolmivuotinen kaupunkitaidekokonaisuus levittyy Rovaniemen Korkalovaaran, Vennivaaran ja Mäntyvaaran kaupunginosiin, urbaanin materiaaliselle ja henkiselle rajaseudulle. Se sisältää esityksellisiä interventioita, valo- ja ääniteoksia sekä yhteisöllistä työskentelyä. Taiteellisen uteliaisuuden kohteena ovat kaupunginosien asukkaiden ja yrittäjien luontosuhde sekä elinkeinojen ilmeneminen maisemassa.

Vuonna 2020 keskiössä on moni-ilmeinen Korkalovaara. Vuodeksi 2021 huomio siirtyy uudelle omakotialueelle Vennivaaraan ja vuonna 2022 työskennellään teollisuusalueena tunnetussa Mäntyvaarassa.

Katso loppukesän ja alkusyksyn 2020 tapahtuma-ajat alta!

Työmaa

Kaavoitettu tontti tai keskeneräinen rakennustyömaa sisältää jo ajatusviivoja ja maisemallisia linjoja. Se sisältää kuvitelman kulkemisesta ja katseista. Ihmisen suunnitelma raivaa tieltään kasvillisuutta, muuttaa eläinten reittejä, vaikuttaa auringonvalon kiertoon. Taiteelliset interventiot vaarojen työmaatonteille ovat tulevaisuutta hahmottelevaa toimintaa, käänteistä arkeologiaa.

Korkalovaaran työmaa-teos on esityksellinen installaatio urbaanin Rovaniemen uudella äärilaidalla, Marjapihlajan ja Heposuon ulkoilureitin välisessä metsikössä. Teos on inspiroitunut läheisistä rakennustyömaista, ja siitä miten rakentaja neuvottelee luonnon kanssa työmaallaan.

Työmaa-teoksissa Vuorenmaan työparina on sirkustaiteilija Maarit Utriainen, yhdeltä ammatiltaan puutarhuri. Korkalovaaran Työmaa-teos järjestetään yhdessä Rovaniemen kaupungin Tä!-kulttuuriklubin kanssa.

Yleisö voi seurata työmaan rakentumista ti 18.8. – la 22.8. Esitykselliset osuudet ovat ke 19.8. ja to 20.8. klo 18 sekä pe 21.8. ja la 22.8. klo 19. Tilaisuudet ovat maksuttomia ja tapahtuvat ulkona. Kesto on noin 45min.

Muista sään mukainen varustautuminen. Paikalla ei ole wc:tä. Pysäköinti Kiveliöntien, Heposuontien ja Isoaavantien liikenneympyrän viereiselle ulkoilupolun parkkialueelle, josta opastus tapahtumapaikalle lähtee tasalta. Saavuthan tilaisuuteen vain täysin terveenä!

Linkki: pysäköinti ja teospaikka karttanäkymässä

Työmaa-teoksen kokeiluja, kuvassa Riikka Vuorenmaa. Kuvaaja: Karoliina Paatos

Havaintokävelyt

Milloin kosketit seinäpintaa tai kuuntelit linja-autoa? Muistatko miltä kuusen neulaset tuntuvat? Moniaistisella kävelyllä havainnoidaan yhdessä Rovaniemen kaupunkiympäristöä: rakennuksia, liikennettä, luontoa, ihmisiä… Miltä maisema tuntuu jalkapohjissa?

Riikka Vuorenmaa on hakenut inspiraatiota Vaarat-kaupunkitaideprojektiinsa kävellen kaupunginosissa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Maisema on aina erilainen: tuoksut, äänet, pintojen tuntu, sää iholla. Ihmisten ja kaupungin muiden asukkaiden toimeliaisuus ilmenee yöllä toisin kuin iltapäivällä. Eikä kävelijäkään pysy samanlaisena, ja niin kävelyt tuottavat aina uusia tapoja kohdata kaupunkimaisema. Kävelyillä voi kokeilla myös pienenpieniä tekoja, joilla yhteys maisemaan vahvistuu.

Kävelyt jatkuvat Korkalovaarassa, Vennivaarassa ja Mäntyvaarassa vuosina 2020-2022. Olet tervetullut mukaan! Osallistuminen on maksutonta. Kävelyt tehdään pienissä ryhmissä, jotka täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu viimeistään noin vuorokautta etukäteen tekstiviestillä puh 040 726 2205 / Riikka. Mainitse oma nimesi ja mihin kävelyyn osallistut.

Syksyllä aikana kävelyitä on seuraavasti (muutokset mahdollisia):

Korkalovaara-Länsikangas

ma 7.9. klo 17, lähtö Korkalovaaran kirjaston edestä, Hillapolku 9.

su 13.9. klo 13, lähtö K-kaupan parkkipaikalta, Sudentie 19.

ke 7.10. klo 04, lähtö bensa-aseman pihalta, Vaaranlammentie 1.

Vennivaara

ke 9.9. klo 07, lähtö Aatenpuiston leikkipaikalta, Päivänkierto 27.

la 12.9. klo 01, lähtö kierrätyslevikkeeltä, Vennivaarantie.

to 17.9. klo 10, lähtö Suokortteen leikkipaikalta, Juolukka 8.

ti 20.10. klo 13, lähtö Vennivaarantien ja Heposuontien liikenneympyrältä.

Mäntyvaara-Jääskeläinen

ma 24.8. klo 13, lähtö Herukkaviidan leikkipaikalta, Herukkaviita 1.

to 10.9. klo 04, lähtö Verstaantien ja Varikkotien risteyksestä.

pe 11.9. klo 20, lähtö Sipolasta, Sipolantie 11.

to 22.10. klo 17, lähtö Raviradankujan ja Ravitallikujan risteyksestä.

to 29.10. klo 07, lähtö Herukkaviidan leikkipaikalta, Herukkaviita 1.

Kävelytapahtuman kesto on noin 60 minuuttia, josta varsinainen kävely kestää 35-45 minuuttia. Muista säänmukainen vaatetus! Kävely alkaa täsmällisesti ennalta ilmoitetulta kokoontumispaikalta. Reitti kulkee muutaman etukäteen harkitun maamerkin kautta ja palaa lopulta kokoontumispaikalle. Kävelyn päätteeksi voidaan jäädä vielä keskustelemaan kokemuksesta.

Rovaniemi-viikon kävelyt järjestetään yhteistyössä Rovaniemen kaupungin kanssa.

Kampaaja

Kampaajan kädet työssään. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kampaajan kädet ovat tehneet työtään jo vuosikymmeniä. Ne ovat koskettaneet satojen ihmisten erilaisia hiuksia, ne tuntevat lukuisia päänahkoja. Kädet muistavat miten lapsen hiukset kasvoivat aikuiseksi, miten nuori ihminen vanheni ja harmaantui.

Kädet keskustelevat asiakkaan kanssa. Ne ehdottelevat: tehdäänkö näin? tämä korostaa kauniisti. Ne kommentoivat asiakkaan toiveita: mutta sehän näyttäisi tältä! tätäkö tarkoitat?

Kun päätös on selvä, kädet käyvät työhön. Ne lyhentävät, kihartavat, suoristavat, pesevät, kuivaavat, värjäävät, muotoilevat… Välillä niiden on harkittava hetki. Kädet ohjaavat asiakasta kääntämään päätään, siirtymään pesuun, istumaan suorassa.

Lopuksi kädet pöyhivät hiukset edustaviksi ja esittelevät muutosta asiakkaalle. Ne tekevät vielä pieniä hipaisuja korostaakseen onnistumistaan tai tarkistaakseen hiusten pyörteitä ja laskeutumista. Asiakkaiden välissä kädet siivoilevat, järjestelevät, valmistelevat. Lepäävät.

Kampaaja-teos on kuvaprojisointi kaupunkitilassa ja se on kuvattu korkalovaaralaisessa kampaamossa. Projisoinnin ensiesitys on Rovaniemi-viikolla, jolloin teos on nähtävissä joka yö klo 21-06 Korkalovaaran keskustassa osoitteessa Hillapolku 9.

Rovaniemi-viikon kunniaksi projisoinnissa vierailee varjokuvina Piste Kollektiivin esiintyjien käsiä iltaisin klo 21.30-22.00. Millaista ilmaisua tanssitaiteilija Marjo Selinin (ma ja su), nukketeatteritaiteilija Jose Salon (ti ja to) ja sirkustaiteilija Mette Ylikorvan (ke ja la) kädet löytävät kampaamon työteliäisyydestä?

Tekijästä

Riikka Vuorenmaa. Kuvaaja: Karoliina Paatos

Riikka Vuorenmaa (o.s. Korpela) työskentelee monipuolisena taiteen tekijänä. Hän on tehnyt valo-, kuva-, tila- ja äänisuunnitteluita sekä lavastuksia niin suurille näyttämöille kuin pienen mittakaavan kiertäviin esityksiinkin. Esittävän taiteen eri muodot ovat hänelle tuttuja nykysirkuksesta draamaan ja tanssiteatterista konsertteihin. Riikka on koordinoinut useita soveltavan taiteen hankkeita. Hän kuuluu rovaniemeläiseen Piste Kollektiiviin.

Vuorenmaa on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2006 ja Lapin yliopiston av-mediakulttuurin koulutusohjelmasta taiteen maisteriksi vuonna 2004.

Vaarojen muu työryhmä koostuu eri alojen taiteilijoista, jotka osallistuvat yksittäisten teosten suunnitteluun ja niihin liittyviin prosesseihin.

Vaarat-kokonaisuutta ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot: Riikka Vuorenmaa – riikka.vuorenmaa[at]gmail.com
Kuvapäiväkirja – instagram.com/roivaarat