Vaarat

Vaarat – kaupungin rajalla

Riikka Vuorenmaan kolmivuotinen kaupunkitaidekokonaisuus levittyy Rovaniemen läntisiin kaupunginosiin, urbaanin materiaaliselle ja henkiselle rajaseudulle. Se sisältää esityksellisiä interventioita, valo- ja ääniteoksia sekä yhteisöllistä työskentelyä. Taiteellisen uteliaisuuden kohteena ovat kaupunginosien asukkaiden ja yrittäjien luontosuhde sekä elinkeinojen ilmeneminen maisemassa.

Vuonna 2020 keskiössä oli moni-ilmeinen Korkalovaara sekä siihen liittyvä Länsikangas. Vuodeksi 2021 huomio siirtyy edelleen rakentuvalle omakotialueelle Vennivaaraan ja vuonna 2022 työskennellään teollisuusalueena tunnetussa Jääskeläisessä ja Mäntyvaarassa.

Katso vuoden 2021 tapahtuma-ajat alta!

Havaintokävelyt

Milloin kosketit seinäpintaa tai kuuntelit linja-autoa? Muistatko miltä koivun silmu maistuu? Moniaistisella kävelyllä havainnoidaan yhdessä Rovaniemen kaupunkiympäristöä: rakennuksia, liikennettä, luontoa, ihmisiä… Miltä maisema tuntuu jalkapohjissa?

Riikka Vuorenmaa on hakenut innoitusta Vaarat-kaupunkitaideprojektiinsa kävellen kaupunginosissa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Maisema on aina erilainen: tuoksut, äänet, pintojen tuntu, sää iholla. Ihmisten ja kaupungin muiden asukkaiden toimeliaisuus ilmenee yöllä toisin kuin iltapäivällä. Eikä kävelijäkään pysy samanlaisena, ja niin kävelyt tuottavat aina uusia tapoja kohdata kaupunkimaisema. Kävelyillä voi kokeilla myös pienenpieniä tekoja, joilla yhteys maisemaan vahvistuu.

Kävelyt jatkuvat Korkalovaara-Länsikankaalla, Vennivaarassa ja Mäntyvaara-Jääskeläisessä vuosina 2021-2022. Olet tervetullut mukaan! Osallistuminen on maksutonta. Kävelyt tehdään pienissä ryhmissä, jotka täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu viimeistään noin vuorokautta etukäteen tekstiviestillä puh 040 726 2205 / Riikka. Mainitse oma nimesi ja mihin kävelyyn osallistut. Kerro myös mahdollisista liikuntarajoitteista, jotta ne voidaan huomioida.

Loppukesällä ja alkusyksyllä 2021 kävelyitä on seuraavasti (muutokset mahdollisia):

ti 20.7. klo 04, Korkalovaara-Länsikangas, ulkoilureitin parkkipaikka Rakkapolun päässä
ke 21.7. klo 13, Vennivaara, pitserian parkkipaikka, Kevätportti 2
to 22.7. klo 10, Mäntyvaara-Jääskeläinen, Isoaavantien hiekkakuopan portti

ke 25.8. klo 07, Korkalovaara, iso vesitorni Kerotieltä lähtevän ajotien päässä
pe 27.8. klo 20, Vennivaara, Vennivaarantien kierrätyslevike
ma 30.8. klo 17, Mäntyvaara-Jääskeläinen, kaupungin virastokonttien parkkipaikka, Mäntyvaarantie 2

ke 15.9. klo 13, Korkalovaara, Matala vesitorni Revontultentien varrella, lähellä Lanssitien risteystä
ti 28.9. klo 04, Vennivaara, Apilakujan leikkipaikka, Aatenharjuntie 22
to 30.9. klo 01, Mäntyvaara, kenttä Raviradankujalla ennen ravirataa

Kävelytapahtuman kesto on noin 60 minuuttia, josta varsinainen kävely kestää 35-45 minuuttia. Muista säänmukainen vaatetus! Kävely alkaa täsmällisesti ennalta ilmoitetulta kokoontumispaikalta. Reitti kulkee muutaman etukäteen harkitun maamerkin kautta ja palaa lopulta kokoontumispaikalle. Kävelyn päätteeksi voidaan jäädä vielä keskustelemaan kokemuksesta.

Työmaa

Kun tulevaisuuden arkeologit tutkivat kotiasi, mitä he löytävät? Mistä jäljistä he keksivät, millä perusteella asetuit paikallesi, miten löysit tiesi sinne? Missä leikit, mitä jätit jälkeesi tarkoituksella tai tahattomasti? Miten talosi rakennettiin, mitä sen tieltä raivattiin? Jääkö tuo puu vai tämä, katsoimmeko länteen ilta-aurinkoon?

Kaavoitettu tontti on luonnos asettumisesta, kulkemisesta ja katseista. Se ennakoi luonnonolosuhteiden muuttumista. Työmaa-teoksessa aivan tavallinen rovaniemeläinen maakaistale alkaa paljastaa tulevien asukkaidensa aikanaan tekemiä valintoja.

Kolmiulotteinen installaatio rakentuu teospaikalle viikon ajan, muuttaen muotoaan joka päivä. Installaation ensimmäiset merkit paljastavat tulevan asukkaan ydinvalinnat, ja viikon kuluttua lopputuloksena on maastoon tehty piirros kokonaisesta asumisratkaisusta pihasuunnitelmineen ja huonekaluineen. Yleisö voi astua sisään installaatioon, kunhan huomioi maaston ja piirrosmerkkien aiheuttamat kulkurajoitukset.

Asumus rajattu! Onko tässä keinutuolin paikka? Kuvassa Maarit Utriainen, kuvaaja Tatu Kantomaa 2020.

Kun installaatio on alkanut saada muotoa, se toimii myös esitystilana. Neljän keskenään erilaisen esityksen aikana työryhmä demonstroi tulevaisuutta koskevia löytöjään fyysisen esiintymisen keinoin. Torstain esitys kertoo asettumisesta, perjantain leikkimisestä, lauantain järjestämisestä ja sunnuntain nauttimisesta. Esityksen kesto on noin 45min, joka sisältää lyhyen keskustelutilaisuuden esityksen jälkeen. Ryhmille voidaan tehdä tilauksesta myös päiväesitys tai järjestää esittelykierros installaatiossa.

Työmaa-teokseen kuuluu maiseman, asumisen ja aluesuunnittelun ihmettelyä ja pohdintaa, jota kiinnostuneet voivat seurata tutkimuspäiväkirjan muodossa instagramissa @roivaarat.

Vennivaaran Työmaa valmistuu syyskuussa 2021. Tarkka aika ja paikka ilmoitetaan lähempänä. Installaatio ja esitykset tapahtuvat ulkoilmassa. Pukeuduthan siis sään mukaisesti. Työskentely keskeytetään vain vaarallisen säätilan vuoksi. Huomioithan, että paikalla ei ole yleisövessaa. Teokseen on vapaa pääsy.

Tekijät vuonna 2021:
konsepti: Riikka Vuorenmaa
esiintyjät: vahvistetaan myöhemmin
tuottajat: Laura Rekilä, Piste Kollektiivi ja Riikka Vuorenmaa

Vuonna 2020 Työmaa-teoksessa Vuorenmaan työparina oli sirkustaiteilija Maarit Utriainen, yhdeltä ammatiltaan puutarhuri. Korkalovaaran Työmaa järjestettiin yhdessä Rovaniemen kaupungin Tä!-kulttuuriklubin kanssa ti 18.8. – la 22.8.2020.

Kampaaja

Kampaajan kädet työssään. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kampaajan kädet ovat tehneet työtään jo vuosikymmeniä. Ne ovat koskettaneet satojen ihmisten erilaisia hiuksia, ne tuntevat lukuisia päänahkoja. Kädet muistavat miten lapsen hiukset kasvoivat aikuiseksi, miten nuori ihminen vanheni ja harmaantui.

Kädet keskustelevat asiakkaan kanssa. Ne ehdottelevat: tehdäänkö näin? tämä korostaa kauniisti. Ne kommentoivat asiakkaan toiveita: mutta sehän näyttäisi tältä! tätäkö tarkoitat?

Kun päätös on selvä, kädet käyvät työhön. Ne lyhentävät, kihartavat, suoristavat, pesevät, kuivaavat, värjäävät, muotoilevat… Välillä niiden on harkittava hetki. Kädet ohjaavat asiakasta kääntämään päätään, siirtymään pesuun, istumaan suorassa.

Lopuksi kädet pöyhivät hiukset edustaviksi ja esittelevät muutosta asiakkaalle. Ne tekevät vielä pieniä hipaisuja korostaakseen onnistumistaan tai tarkistaakseen hiusten pyörteitä ja laskeutumista. Asiakkaiden välissä kädet siivoilevat, järjestelevät, valmistelevat. Lepäävät.

Ensiesitys Rovaniemi-viikolla 2020. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kampaaja-teos on kuvaprojisointi kaupunkitilassa ja se on kuvattu korkalovaaralaisessa kampaamossa. Projisoinnin ensiesitys oli syyskuussa 2020, jolloin teos oli nähtävissä joka yö klo 21-06 Korkalovaaran keskustassa. Rovaniemi-viikon kunniaksi projisoinnissa vieraili varjokuvina Piste Kollektiivin esiintyjien käsiä iltaisin.

Tekijästä

Riikka Vuorenmaa. Kuvaaja: Karoliina Paatos

Riikka Vuorenmaa (o.s. Korpela) työskentelee monipuolisena taiteen tekijänä. Hän on tehnyt valo-, kuva-, tila- ja äänisuunnitteluita sekä lavastuksia niin suurille näyttämöille kuin pienen mittakaavan kiertäviin esityksiinkin. Esittävän taiteen eri muodot ovat hänelle tuttuja nykysirkuksesta draamaan ja tanssiteatterista konsertteihin. Riikka on koordinoinut useita soveltavan taiteen hankkeita. Hän kuuluu rovaniemeläiseen Piste Kollektiiviin.

Vuorenmaa on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2006 ja Lapin yliopiston av-mediakulttuurin koulutusohjelmasta taiteen maisteriksi vuonna 2004.

Vaarojen muu työryhmä koostuu eri alojen taiteilijoista, jotka osallistuvat yksittäisten teosten suunnitteluun ja niihin liittyviin prosesseihin.

Vaarat-kokonaisuutta ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot: Riikka Vuorenmaa – riikka.vuorenmaa[at]gmail.com, pistery[at]gmail.com
Kuvapäiväkirja – instagram.com/roivaarat