Vaarat – kaupungin rajalla

Riikka Vuorenmaan kolmivuotinen kaupunkitaidekokonaisuus levittyy Rovaniemen Korkalovaaran, Vennivaaran ja Mäntyvaaran kaupunginosiin, urbaanin materiaaliselle ja henkiselle rajaseudulle. Se sisältää esityksellisiä interventioita, valo- ja ääniteoksia sekä yhteisöllistä työskentelyä. Taiteellisen uteliaisuuden kohteena ovat kaupunginosien asukkaiden ja yrittäjien luontosuhde sekä elinkeinojen ilmeneminen maisemassa.

Vuonna 2020 keskiössä on moni-ilmeinen Korkalovaara sekä siihen liittyvä Länsikangas. Vuodeksi 2021 huomio siirtyy edelleen rakentuvalle omakotialueelle Vennivaaraan ja vuonna 2022 työskennellään teollisuusalueena tunnetussa Jääskeläisessä ja Mäntyvaarassa.

Katso loppuvuoden 2020 tapahtuma-ajat alta!

Havaintokävelyt

Milloin kosketit seinäpintaa tai kuuntelit linja-autoa? Muistatko miltä kuusen neulaset tuntuvat? Moniaistisella kävelyllä havainnoidaan yhdessä Rovaniemen kaupunkiympäristöä: rakennuksia, liikennettä, luontoa, ihmisiä… Miltä maisema tuntuu jalkapohjissa?

Riikka Vuorenmaa on hakenut inspiraatiota Vaarat-kaupunkitaideprojektiinsa kävellen kaupunginosissa eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Maisema on aina erilainen: tuoksut, äänet, pintojen tuntu, sää iholla. Ihmisten ja kaupungin muiden asukkaiden toimeliaisuus ilmenee yöllä toisin kuin iltapäivällä. Eikä kävelijäkään pysy samanlaisena, ja niin kävelyt tuottavat aina uusia tapoja kohdata kaupunkimaisema. Kävelyillä voi kokeilla myös pienenpieniä tekoja, joilla yhteys maisemaan vahvistuu.

Kävelyt jatkuvat Korkalovaarassa, Vennivaarassa ja Mäntyvaarassa vuosina 2020-2022. Olet tervetullut mukaan! Osallistuminen on maksutonta. Kävelyt tehdään pienissä ryhmissä, jotka täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Ilmoittaudu viimeistään noin vuorokautta etukäteen tekstiviestillä puh 040 726 2205 / Riikka. Mainitse oma nimesi ja mihin kävelyyn osallistut. Kerro myös mahdollisista liikuntarajoitteista, jotta ne voidaan huomioida.

Loppuvuonna 2020 kävelyitä on seuraavasti (muutokset mahdollisia):

ma 2.11. klo 10, Raviradankuja
pe 13.11. klo 10, Heposuontien ja Aatenharjuntien liikenneympyrä
ma 16.11. klo 20, huoltoaseman piha, Vaaranlammentie 1
ti 17.11. klo 17, Aatenpuiston leikkipaikka, Päivänkierto 27
to 26.11. klo 07, Heposuontien ja Vennivaarantien liikenneympyrä
to 3.12. klo 04, Suokortteen leikkipaikka, Juolukka 8
ti 8.12. klo 10, kaupan parkkipaikka, Sudentie 19
to 10.12. klo 20 Heposuontien ja Aatenharjuntien liikenneympyrä
ti 15.12. klo 01, leikkipaikka, Herukkaviita 1
ma 21.12. klo 17, Isoaavantien hiekkakuopan portti

Kävelytapahtuman kesto on noin 60 minuuttia, josta varsinainen kävely kestää 35-45 minuuttia. Muista säänmukainen vaatetus! Kävely alkaa täsmällisesti ennalta ilmoitetulta kokoontumispaikalta. Reitti kulkee muutaman etukäteen harkitun maamerkin kautta ja palaa lopulta kokoontumispaikalle. Kävelyn päätteeksi voidaan jäädä vielä keskustelemaan kokemuksesta.

Työmaa

Kaavoitettu tontti tai keskeneräinen rakennustyömaa sisältää jo ajatusviivoja ja maisemallisia linjoja. Se sisältää kuvitelman kulkemisesta ja katseista. Ihmisen suunnitelma raivaa tieltään kasvillisuutta, muuttaa eläinten reittejä, vaikuttaa auringonvalon kiertoon. Taiteelliset interventiot vaarojen työmaatonteille ovat tulevaisuutta hahmottelevaa toimintaa, käänteistä arkeologiaa.

Asumus rajattu! Onko tässä keinutuolin paikka? Kuvassa Maarit Utriainen, kuvaaja Tatu Kantomaa 2020.

Korkalovaaran työmaa-teos on esityksellinen installaatio urbaanin Rovaniemen uudella äärilaidalla, Marjapihlajan ja Heposuon ulkoilureitin välisessä metsikössä. Teos on inspiroitunut läheisistä rakennustyömaista, ja siitä miten rakentaja neuvottelee luonnon kanssa työmaallaan.

Työmaa-teoksissa Vuorenmaan työparina on sirkustaiteilija Maarit Utriainen, yhdeltä ammatiltaan puutarhuri. Korkalovaaran Työmaa-teos järjestettiin yhdessä Rovaniemen kaupungin Tä!-kulttuuriklubin kanssa ti 18.8. – la 22.8.2020.

Kampaaja

Kampaajan kädet työssään. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kampaajan kädet ovat tehneet työtään jo vuosikymmeniä. Ne ovat koskettaneet satojen ihmisten erilaisia hiuksia, ne tuntevat lukuisia päänahkoja. Kädet muistavat miten lapsen hiukset kasvoivat aikuiseksi, miten nuori ihminen vanheni ja harmaantui.

Kädet keskustelevat asiakkaan kanssa. Ne ehdottelevat: tehdäänkö näin? tämä korostaa kauniisti. Ne kommentoivat asiakkaan toiveita: mutta sehän näyttäisi tältä! tätäkö tarkoitat?

Kun päätös on selvä, kädet käyvät työhön. Ne lyhentävät, kihartavat, suoristavat, pesevät, kuivaavat, värjäävät, muotoilevat… Välillä niiden on harkittava hetki. Kädet ohjaavat asiakasta kääntämään päätään, siirtymään pesuun, istumaan suorassa.

Lopuksi kädet pöyhivät hiukset edustaviksi ja esittelevät muutosta asiakkaalle. Ne tekevät vielä pieniä hipaisuja korostaakseen onnistumistaan tai tarkistaakseen hiusten pyörteitä ja laskeutumista. Asiakkaiden välissä kädet siivoilevat, järjestelevät, valmistelevat. Lepäävät.

Ensiesitys Rovaniemi-viikolla 2020. Kuvaaja Riikka Vuorenmaa.

Kampaaja-teos on kuvaprojisointi kaupunkitilassa ja se on kuvattu korkalovaaralaisessa kampaamossa. Projisoinnin ensiesitys oli syyskuussa 2020, jolloin teos oli nähtävissä joka yö klo 21-06 Korkalovaaran keskustassa. Rovaniemi-viikon kunniaksi projisoinnissa vieraili varjokuvina Piste Kollektiivin esiintyjien käsiä iltaisin.

Tekijästä

Riikka Vuorenmaa. Kuvaaja: Karoliina Paatos

Riikka Vuorenmaa (o.s. Korpela) työskentelee monipuolisena taiteen tekijänä. Hän on tehnyt valo-, kuva-, tila- ja äänisuunnitteluita sekä lavastuksia niin suurille näyttämöille kuin pienen mittakaavan kiertäviin esityksiinkin. Esittävän taiteen eri muodot ovat hänelle tuttuja nykysirkuksesta draamaan ja tanssiteatterista konsertteihin. Riikka on koordinoinut useita soveltavan taiteen hankkeita. Hän kuuluu rovaniemeläiseen Piste Kollektiiviin.

Vuorenmaa on valmistunut Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelun koulutusohjelmasta teatteritaiteen maisteriksi vuonna 2006 ja Lapin yliopiston av-mediakulttuurin koulutusohjelmasta taiteen maisteriksi vuonna 2004.

Vaarojen muu työryhmä koostuu eri alojen taiteilijoista, jotka osallistuvat yksittäisten teosten suunnitteluun ja niihin liittyviin prosesseihin.

Vaarat-kokonaisuutta ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Taiteen edistämiskeskus.

Lisätiedot: Riikka Vuorenmaa – riikka.vuorenmaa[at]gmail.com
Kuvapäiväkirja – instagram.com/roivaarat