Välähyksiä. Esiintyjät Annu Nietula ja Hanna-Leena Metsävainio. Kuva: Tatu Kantomaa.

Nykyään keskustelun avaukset, rupattelut ja muistelut eivät ole enää niin arkipäivää, olemme unohtaneet miten jutellaan, miten muistellaan ja miten aktivoidaan aivoja. Ylisukupolviset kohtaamisen tilat ovat vähentyneet ja ikäpolvet ovat eristäytyneet omiin kupliinsa. Jopa omaisilla voi olla vaikeuksia pitää keskusteluyhteyttä yllä ikäihmisiin.

Välähyksiä on laadukas, ammattitaiteilijoiden ja taidekasvatuksen ammattilaisten luoma taidekokonaisuus ihmisen elämänkaaresta. Se on kohdennettu vanhus- ja muistityöhön, mutta soveltuu kaikille aikuisyleisöille. Kyseessä on helposti saavutettava muistelutyökalu sosiaalisten tilanteiden avuksi sekä työntekijöille, kolmannelle sektorille, että omaisille.

Välähyksiä on kolmen eri osion – teatteriesityksen, lyhytelokuvien ja muistelutyökalun – muodostama kokonaisuus:

– Kultareunus-teatteriesitys, kesto n. 25 min. ja vuorovaikutteinen osio esityksen jälkeen 15-30 min. (sopimuksen mukaan).
Arkisessa pienessä juhlahetkessä teos tavoittaa ihmisen elämänkaaren monien sattumusten, touhotuksen ja kotiin kertyneiden esineiden ihmettelyn kautta.
Esitys toteutetaan perinteisenä teatteriesityksenä tai streamina. Ensi-iltansa teos sai 6.10.2020 ja on tilattavissa loppuvuodelle 2020 ja vuodelle 2021.

-Välähyksiä-lyhytelokuvat, kesto n. 1 min. / elokuva. Muistelun tueksi tai virikkeeksi ja hengähdyshetkeksi arkeen. Aihepiireinä kalastus, järvi, kahvi, tanssit…
Pakettiin kuuluu lisäksi Välähyksissä nähtyjen muistojen purkuun yksilöille tai ryhmille räätälöityjä hetkiä. Ne vetää ryhmänohjauksen ammattilainen, teatteri-ilmaisun ohjaaja, teatteritaiteilija Hanna-Leena Metsävainio.

Tallenteet toimitetaan tilaajalle sähköpostiin tulevalla linkillä. Ne ovat katsottavissa rajatun ajan videopalvelussa. Metsävainion vetämät purkutuokiot voidaan toteuttaa lähitapaamisissa tai etäyhteyksin heti lyhytelokuvien katsomisen jälkeen tai myöhemmin
– aikataulu sovittavissa tilaajan tarpeiden ja Pisteen muun varaustilanteen mukaan.

Lyhytelokuvat on kuvattu kesän 2020 aikana Rovaniemen luonnossa ja Rovaniemen lähiympäristössä. [Esittelyvideo tulossa!]

– Muistelutyökalu, tehtäviä, harjoitteita ja keskustelunavauksia käytettäväksi Välähyksiä-lyhytelokuvien kanssa.

Ota yhteyttä, niin räätälöidään teille sopiva paketti! Lisätiedot ja hintatiedustelut: tuottaja Laura Rekilä, laura.rekila@gmail.com / pistery@gmail.com, p.0400 21 555 9

Teoksen valmistumista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto “Kulttuurin hyvinvointivaikutukset yhteisöille” ja “Taidetta hoitolaitoksiin” -linjoista. Kiitämme lämpimästi!

Työryhmä
Esiintyjät: Annu Nietula, Hanna-Leena Metsävainio
Käsikirjoitus (esitysosio): Annu Nietula, Hanna-Leena Metsävainio
Ohjaus (esitysosio): Annu Nietula, Hanna-Leena Metsävainio
Käsikirjoitus (lyhytelokuvat): esiintyjät ja työryhmä
Ohjaus (lyhytelokuvat): esiintyjät ja työryhmä
Kuvaus: Tatu Kantomaa
Äänitys: Lauri Manner, Tatu Kantomaa
Esitystallenteen toteutus: Lauri Manner, Tatu Kantomaa, työryhmä