YHDISTYS


Taiteilijoiden ja taidekasvattajien kollektiivi

Piste on monitaiteinen taidealojen ammattilaisten yhteisö. Sen tavoitteena on edistää ja kehittää eri taidealojen toimintaa. Piste tuottaa esityksiä ja tapahtumia ja toteuttaa taidekasvatusta. Pisteen erityistä osaamista ovat lapsille suunnatut esitykset, työskentely erityisryhmien parissa sekä monitaiteinen työ. Yhdistyksen koti on pohjoisessa, mutta esitykset kiertävät eri puolilla maata ja maailmaa.

Monitaideyhdistys Piste on perustettu kesällä 2007. Nykyisin jäseniä on 18.

 

VUOSI 2016 LYHYESTI

Monitaideyhdistys Pisteen 18 jäsentä ovat eri alojen ammattitaiteilijoita ja taidekasvattajia. Pisteen kotipaikka on Rovaniemi. Vuonna 2007 perustetulla yhdistyksellä on vakiintunutta toimintaa useilla Lapin paikkakunnilla. Pisteen esiintyvät ryhmät vierailevat säännöllisesti Etelä-Suomessa ja ulkomailla. Pisteen osaaminen tunnustetaan valtakunnallisesti paitsi eri taiteenaloilla, etenkin useita taiteenaloja yhdistävästä toiminnasta, soveltavan taiteen tekijänä sekä monipuolisten taidetapahtumien järjestäjänä.

Monitaideyhdistys Pisteellä on viisi itsenäisesti toimivaa jaostoa. Esiintyvistä ryhmistä Nurin Kurin Group edustaa sirkusta, Rasa Collective tanssitaidetta ja Sattumat muita esittävän taiteen aloja. Yhteisötaiteen, taidekasvatuksen sekä sosiaalisesti sitoutuneiden hankkeiden jaostona toimii Enttententten. Tapahtumat-jaosto tuottaa muun muassa Vitus-festivaalin.

Vuoden 2016 aikana Pisteen jaostot tuottivat yhdeksän uutta esittävän taiteen tuotantoa,  joiden lisäksi ohjelmistossa oli yhdeksän aiemmin valmistunutta tuotantoa. Suurin taiteellinen työ oli Rovaniemen taidemuseon Haje – kaaoksesta pois vai oliko se toisin päin -juhlanäyttelyn ja kahdenkymmenen esityksen sarjan valmistaminen. Myös Parantajan 22 esityksen Lapin kiertue oli menestyksekäs. Kaikkiaan Pisteen jaoksilla oli yhteensä 161 esiintymiskertaa ja yli 5300 katsojaa. Esityksiä järjestettiin useiden Suomen paikkakuntien lisäksi ulkomailla.

Pisteen soveltavan ja sosiaalisesti sitoutuneen taiteen hankkeiden tavoitteena oli vuorovaikutuksen lisääminen monikulttuurisessa Lapissa. Pisteen taidekasvattajat jatkoivat myös monivuotista yhteistyötään ikääntyneiden ja kehitysvammaisten ihmisten asuinympäristöissä Rovaniemellä ja Ranualla sekä vauvaperheiden kanssa kahdessa Rovaniemen neuvolassa. Toimintaan osallistui vuoden aikana yli 500 ihmistä.

Piste järjesti jälleen marraskuussa monitaiteisen Vitus-festivaalin Rovaniemellä ja lokakuussa yhteisötanssin festivaalin Tornio-Haaparannassa. Piste oli mukana kahdessa rovaniemeläisessä lastenkulttuuritapahtumassa.

Vuonna 2016 Pisteelle työskenteli 20 eri henkilöä, joille maksettiin palkkoja ja palkkioita yhteensä 78 200 euroa.

Pisteen toimitilat ovat harjoitussali Sipola Rovaniemen Mäntyvaarassa ja usean taideorganisaation kanssa jaettu toimistotila Napa-Galleriassa kaupungin keskustassa. Pisteen monipuolista toimintaa saattoi seurata yhdistyksen facebookista. Nettisivuilla osoitteessa www.pistery.org toiminnasta kerrottiin laajemmin.

————————————————————————————