Biot

Kuva: Tatu Kantomaa

Titta Court (s.1968) on tanssija, koreografi, opettaja, tuottaja ja mentori.
Paikka, tilanne ja yleisö, kollaboraatio sekä improvisaatio ovat avainsanoja hänen työskentelyssänsä. Hän on aktiivisesti tehnyt tanssitaidetta näkyväksi vieden esityksiä poikkeuksellisiin tiloihin, toteuttanut erilaisia monitaiteellisia produktioita ja tehnyt kansainvälistä yhteistyötä. Court on toteuttanut teoksia lukuisiin julkisiin tiloihin, tehtaaseen, yksityisiin koteihin sekä luontoon unohtamatta näyttämöitä ja festivaaleja ympäri Suomen sekä kansainvälisesti, painottuen Barentsin alueelle.

Koulutukseltaan Court on tanssitaiteen maisteri Teatterikorkeakoulusta Tanssitaiteen laitokselta (1993) . Court on sertifioitu Skinner Releasing -tekniikan opettaja. Court toimii taiteellisena johtajana ryhmässä RasaCollective yhdessä tanssitaiteilija Marjo Selinin kanssa. RasaCollective toimii monitaiteisen Piste Kollektiivin sisällä, sekä itsenäisesti RasaCollectiven kannatusyhdistyksen kautta. Hän on ollut Rasa Collectiven kannatusyhdistys ry hallituksen puheenjohtaja vuodesta 2016.

Court sai Tanssin Mainetekopalkinnon vuonna 2020 ja Tornion kaupungin kulttuuripalkinnon vuonna 2012. Hän on ollut Vuoden Yhteisötanssitaiteilija vuosina 2014-15.  

Pisteessä Court on toiminut vuodesta 2011 lähtien ja tuonut kollektiiviin verkosto-osaamistaan sekä laajaa näkemystä nykytanssin kentältä.Hallituksen jäsenenä hän on ollut vuodesta 2019. Hän on produktiotiimin jäsen. Court asuu ja työskentelee Torniossa.

Mika Formunen (s.1984) on sirkustaiteilija, jonka monipuolinen osaaminen näkyy hänen työskentelyssään. Monien sirkuslajien osaaja haluaa viihdyttää ja hämmentää yleisöään. Työskentelyssään hän käyttää komiikkaa ja klovneriaa. Formunen on tottunut esiintyjä ja on työskennellyt soolona sekä erilaisissa työryhmissä eri taiteen alojen ihmisten kanssa. Lisäksi hän on toiminut sirkusopettajana, myös erityisryhmille.

Formunen on parhaimmillaan lavalla työskennellessä. Välitön oleminen ja yleisö kontaktit ovat asioita joista hän nauttii. Hänen teoksiaan on esitetty ympäri Suomea aina Helsingistä Kolarin korkeudelle asti.  Formunen esiintyi valtakunnallisessa Suomi100-loppugaalassa Oulussa vuonna 2017. 

Hän on valmistunut Turun taideakatemian esittävän taiteen sirkuslinjalta vuonna 2013. Formunen on ollut Pisteen jäsen vuodesta 2016. Pisteelle hän on työskennellyt taiteilijana, ollut mukana Pisteen eri hankkeissa ohjaajana ja sirkusopettajana. Hän asuu Irjanteella.

Tatu Kantomaa (s.1974) on harmonikkataiteilija ja ammattivalokuvaaja. 

Kantomaa on esittänyt harmonikalle sävellettyä musiikkia Viljo Vesterisestä  aikamme säveltäjiin 40 vuoden ajan. Vuosina 1996-2008 hän asui Islannissa, missä hän työskenteli mm. muusikkona Islannin kansallisteatterissa sekä erilaisissa kokoonpanoissa. Kantomaa on soittanut kymmenien artistien äänitteillä ja julkaissut viisi sooloalbumia. Tatu valmistui ammattivalokuvaajaksi 2016 ja on kuvannut paljon teatteri-, sirkus- ja tanssiesityksiä. Pisteessä Kantomaa on toiminut vuodesta 2020 valokuvaajana, muusikkona, äänisuunnittelijana, esiintyjänä ja audiovisuaalisena moniosaajana. Hän on viestintätiimin jäsen. Kantomaa työskentelee ja asuu Rovaniemellä Ounasmetsässä.

Kuva: Karoliina Paatos

Ninni Korkalo (s.1982) on kuva- ja mediataiteilija. Korkalon teosten teemat ovat yhteiskunnallisia ja yksilöä koskettavia unohtamatta hienovaraista huumoria. Aikaisemmat teokset ovat käsitelleet vihapuhetta, kyläilykulttuuria ja kulttuurienvälisyyttä. Hänen ydinosaamistaan ovat visuaalinen teostuotanto ja sen elinkaari.

Korkalo työskentelee liikkuvan kuvan parissa ja hänen teoksiaan on nähty eri puolilla Suomea, Eurooppaa, Yhdysvalloissa, Venäjällä, Etelä-Amerikassa ja Aasiassa.  Kuvataiteilijaksi Korkalo valmistui Etelä-Karjalan Ammattikorkeakoulusta vuonna 2008 ja Taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2014. 

Piste Kollektiivissa Ninni on toiminut vuosien ajan, mm. puheenjohtajana v.2017-2019. Hän on viestintätiimin ja toiminnanjohtotiimin jäsen ja verkostoitumisen ja tapahtumajärjestämisen taitaja. Hän on työskennellyt lukuisissa hankkeissa koordinaattorina ja projektipäällikkönä. Korkalo on Muu ry:n ja AV-arkin jäsen. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä.

Hanna-Leena Metsävainio (s.1982) on teatteritaiteilija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Hän on työskennellyt kohtaamisissa osallisuuden, vuorovaikutuksen ja omien vahvuuksien ja voimavarojen etsimisen parissa. Esityksissään hän on keskittynyt ihmisten juurevien tarinoiden ja marginaalisten ilmiöiden monitaiteiseen tutkimiseen.  

Metsävainiolla on osaamista laaja-alaisesti niin soveltavan taiteen kentältä, tanssista, näyttelijäntyöstä, musiikista, draamakasvatuksesta kuin ohjaamisestakin. Taiteen keinoin hän on kautta vuosien pitänyt huolta erilaisista erityisryhmistä niin taiteellisilla teoksilla kuin työpajoillakin. Metsävainiolta luonnistuvat koskettavat näyttämöteokset, osallistavat epäteatteritilojen teokset, sekä liikkuvat esitykset, joita voi tuoda paikan päälle sellaistenkin katsojien luokse jotka eivät itse pääse, tai tulisi, muihin esitystiloihin. Metsävainion taidetta on koettu palvelukodeissa, palvelutaloissa, hoivayksiköissä, toimintakeskuksissa ja esittäväntaiteen tiloissa. 

Metsävainio on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulusta vuonna 2006.

Pisteessä Metsävainio on toiminut vuodesta 2015 soveltavan taiteen erityisosaajana, taidekasvattajana ja esiintyjänä. Hän on produktiotiimin ja taidekasvatustiimin jäsen. Metsävainio on mukana myös teatterikeskuksen soveltavan taiteen toimikunnassa.

Metsävainio asuu Rovaniemen Lapinrinteellä. 

Kuva: Karoliina Paatos

Mari Mulari (s.1979) on kuvataiteilija, säveltäjä ja taidekasvattaja. Koulutukseltaan hän on Taiteen maisteri Lapin yliopistosta (2008). Mularin visuaalinen ilmaisu keskittyy maalauksiin ja hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä sekä osallistunut mm. Lapin taiteilijaseuran ja SKJL:n yhteisnäyttelyihin. Hän säveltää musiikkia laulaja-lauluntekijänä, duo MULAIRille sekä esittävän taiteen produktioihin. Hän tekee myös kuvataiteen ja musiikin yhdistelmäteoksia ja performansseja. Mulari on toiminut laulajana ja soittajana yhtyeissä eri musiikkigenrejen alueella. Hänen soittimiaan ovat saksofonit sekä koskettimet.

Mularin maalaukset ovat viitteellisesti esittäviä fiktiivisiä ihmiskuvia, joissa keskeistä on tilanteentuntu ja kohtauksen intensiteetti. Aika ennen ja jälkeen ovat teoksissa läsnä. Myös musiikissaan hän rakentaa vahvoja tunnelmia ja tilannekuvia hyvin samoista lähtökohdista. Mularin sävellyksiä on mm. MULAIRin kahdella ep:llä (2013 ja 2015) sekä Tromssa-Vattajanniemi -levyllä (2004). Mulari on synesteetti: aistinalueiden rinnasteisuus ja vuoropuhelu ovat osa hänen luonnollista tapaansa hahmottaa maailmaa. Moniaististen teosten prosessit ryhmissä hän kokee erityisen mielekkäinä.     

Mari Mulari on ollut Piste Kollektiivin jäsen vuodesta 2011. Hän on toiminut säveltäjänä ja esiintyjänä useissa Pisteen produktioissa sekä taidekasvattajana erilaisissa tapahtumissa. Lisäksi hän on toiminut Pisteen hallituksessa vuosina 2012-2014 ja 2019-. Hän on myös Lapin taiteilijaseuran jäsen. Mulari asuu ja työskentelee Rovaniemellä. 

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Anne_0302-1_Netti-1024x684.jpg

Anne Niskanen (s.1979) on syntyjään lappilainen ja juuriltaan lappalainen ohjaaja, näyttelijä, taidekasvattaja ja kouluttaja. Anne on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turun taideakatemian teatterilinjalta vuonna 2004 ja lisäkouluttautunut taiteiden ja kasvatustieteiden maisteriksi sekä luokanopettajaksi ja kuvataidetaidekasvattajaksi. Anne työskentelee Lapin alueella ohjaten ja tehden teatteria, monitaiteisia työpajoja, taidehankkeita ja projekteja sekä klovnikeikkoja. Hän työskenteli aiemmin myös Rovaniemen teatterin yleisötyöntekijänä.

Esiintyjänä Annelle on luonteva lähtökohta fyysinen näyttelijäntyö, ja hän onkin kiinnostunut puheettomasta, kehollisesta ja tanssillisesta ja liikkeellisestä ilmaisusta. Monimuotoinen klovneria on erityisen lähellä sydäntä ja Annen sisällä sykkii erityisesti klovnin ihmettelevä ja yllättävä ajattelu ja vilpitön sydän. Keho, hengitys ja läsnäolo kertovat yleensä enemmän kuin tuhat sanaa. Näyttelijänä Anne on toiminut monenlaisissa tuotannoissa  modernimmasta esiintymisestä klovneriaan ja perinteiseen roolinäyttelemiseen sekä tv- ja elokuva-, ääni- ja mainostyöhön.

Oman taiteellisen työskentelyn keskeisiä kiinnostuksen aiheita ja teemoja ovat naiseuteen ja luontoon liittyvät aihepiirit. Teatterilaisena Anne syttyy erilaisista tarinoista ja elämänkohtaloista unohtamatta leikinomaista uteliaisuutta, uusien rohkeidenkin muotojen kokeilua sekä tietenkin pilkettä silmäkulmassa.·   

Taiteellisen ja taidekasvatuksellisen työn Anne kokee erityisen merkityksekkääksi kun se tapahtuu pohjoisesta käsin tai suuntautuu sinne. Huolenaiheena on Suomen eriarvoistuminen, ja se ettei maassamme ei ole yhtenäisiä mahdollisuuksia tehdä ja kokea taidetta. Siksi työskentely Lapista käsin on tärkeää. Toinen syy on ollut Lapin luonto ja vahva juurten tuntu tänne. “Tunnen että minulla on tänne annettavaa ja täältä ammennettavaa.”

Pisteessä Anne on toiminut vuodesta 2012. Hän esiintyy, ohjaa, kouluttaa ja opettaa sekä kuuluu taidekasvatus- ja produktiotiimeihin. Hän asuu Rovaniemellä.

Kuva: Karoliina Paatos

Laura Rekilä (s.1985) on tuottaja ja muusikko. Rekilä toimii tee-se-itse-kulttuurin parissa käyttäen aktiivisesti feministisiä työtapoja. Tasa-arvo, avoimuus ja yhteisöön vaikuttaminen myönteisin keinoin ovat Rekilälle tärkeitä. Hänen ydinosaamistaan on aloitekykyisyys, yhteisöissä esiinnousevien kehityskohteiden hahmottaminen kokonaisuuksiksi ja uusien ratkaisujen keksiminen. Rekilän saavutuksia ovat Tilaa kulttuurille ry:n ja vapaan kulttuuritilan Tukikohdan perustaminen Ouluun vuonna 2013 ja Pisteen soveltavan taiteen kehitystyö ja rahoituksen kasvattaminen. 

Hän on säveltänyt, sanoittanut, sovittanut ja esittänyt omaa musiikkiaan vuosien ajan laulaja-lauluntekijänä ja laulaja-kitaristina sekä tuottanut kiertueita, keikkoja ja tapahtumia. Hän on soittanut folk- ja punk-bändeissä vuodesta 2010 lähtien. Koulutukseltaan Rekilä kulttuuripolitiikkaan erikoistunut yhteiskuntatieteiden maisteri (valtio-oppi) Jyväskylän yliopistosta.Hän on työskennellyt ja opiskellut Madridissa ja Santiago de Compostelassa Espanjassa.
Rekilä on työskennellyt Pisteessä vuodesta 2018 lähtien. Hän aloitti kansainvälisen Wellbeing Residency Think Tank -residenssihankkeen ja soveltavan taiteen Taiteintee-toiminnan taide- ja sote-alojen yhteiskehittämisen parissa. Hän on kehittänyt kollektiivin toimintatapoja ja työmenetelmiä, erityisesti taiteilijoiden ja teosprosessien tukemista ja vahvistamista. Hänen tehtäviinsä kuuluu hankesuunnittelu, rahoitusten hakeminen, hankkeiden koordinointi ja raportointi. SideBySide -teoskehitys ryhmätoiminnassa Rekilä fasilitoi taiteilijoiden kohtaamisia ja järjestää säännöllisiä tuotantotapaamisia. Rekilä asuu Rovaniemen Korkalovaarassa.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on PISTE-Element_Waves-1024x1024.png

Jose Salo (s. 1978) on nukketeatteritaiteilija ja skenografi. Hän työskentelee esine-ja nukketeatterin parissa ja hänen teosten toteutusmuotona on usein paperi- ja varjoteatteri. Ilmaisussaan Salo käyttää usein klovneriaa. Teosten teemoja ovat köyhyys, eriarvoisuus, kuoleman pelko, konfliktien selvittely ja naisiin kohdistuva väkivalta. Aiheiden käsittely voi kuitenkin olla kepeää, jopa ronskia.
Salon osaamisen ytimessä on nuken rakennus, lavastus, skenografia, tilallinen ajattelu ja kokonaisuuksien hahmottaminen. Hänen teoksiaan on esitetty useilla alan festivaaleilla Suomessa ja Ranskassa, sekä eri puolilla Lappia kouluissa, päiväkodeissa, teatteritiloissa ja kirjastoissa. Salo on valmistunut teatteri-ilmaisun ohjaajaksi, erityisalanaan nukketeatteri, Turun taideakatemiasta vuonna 2009.

Pisteessä Salo on toiminut vuodesta 2013 keskittyen pääasiallisesti nukketeatteriesitysten valmistamiseen ja esittämiseen Teatteri Liikutus -nimen alla. Pisteen kautta hän tekee töitä myös taidekasvattajana-työpajaohjaajana erityisryhmille ja lapsille, työryhmien jäsenenä ja hankekoordinaattorina. Hän on produktiotiimin jäsen.
Salo on Lapin Nukketeatteriyhdistyksen jäsen, Suomen Uniman jäsen, Suomen Assitej:in jäsen, Temen jäsen ja PAND-Suomen jäsen. Hän asuu ja työskentelee Rovaniemellä.

Emma Virta (s.1989) on koulutukseltaan tanssija sekä teatteri-ilmaisun ohjaaja (AMK), ja työskentelee fyysisen teatteritaiteen, miimin, liikkeen sekä soveltavan tanssi- ja teatteritaiteen alueilla.  Virta rakastaa tuoda lavalle naamioita – kuten klovnin nenän, väriä, varjoja, kuplia, pirskahtelua sekä liikettä, mikä yllättää ja huvittaa taiteilijaa itseäänkin. Virta nauttii näistä teemoista myös taidekasvattajan roolissaan. Taidekasvatustyössään hänen ensisijainen tavoitteensa on johdattaa oppilaat mahdollisimman rehellisen ja aidon tarkastelun äärelle, jonka kohteena on ihminen. Hän haluaa tuoda tunneille iloa ja pilkettä, sekä kannustaa oppilaat kohtaamaan itsensä, sekä kulkemaan rohkeasti omaa ajatteluaan kohti.

Virran ammatillinen taituruus pääsee esille erityisesti mustassa komediassa ja komediallisessa draamassa, fyysisessä ilmaisussa, uusien esiintymistilojen luomisessa sekä turvallisen esitys-ilmapiirin ja yleisökontaktin synnyttämisessä. Näitä elementtejä Virta on käyttänyt muun muassa palvelutaloihin suunnatulla esityskiertueellaan.

Virta on ollut Pisteen toiminnassa mukana keväästä 2020 ja hallituksen jäsenenä syksystä 2020. Virta on toiminut kollektiivissa pääosin taidekasvattajana teatteri- ja sirkustaiteen oppilaille. Virta toimii Lapin sekä Varsinais-Suomen alueilla. Merkittävimpänä työnään Virta kokee sirkuskiertueensa Romaniassa, jonka vuosittainen kiertuetoiminta on alkanut vuonna 2016 sekä hänen taidetyöskentelynsä SOS-lapsikylissä. Virta on vieraillut myös isojen teatteritalojen, kuten Rovaniemen Teatterin, Turun Linnateatterin, Åbo Svenska Teaternin, Bergenin Kornerteaterin sekä Valve-salin lavoilla.

Kuva:Karoliina Paatos

Riikka Vuorenmaa (s.1975) on freelance-valosuunnittelija ja skenografi esittävän taiteen parissa. Hänen kiinnostuksensa kohdistuu yhä enemmän paikkasidonnaiseen työskentelyyn, kokonaisvaltaiseen tilasuunnitteluun ja interventiomaisiin teoksiin. Lähivuosien työt liittyvät asuttuihin maisemiin ja yhteisöiden ympäristösuhteeseen.

Vuorenmaan ydinosaamista on sekä  valo-, kuva-, tila- ja äänisuunnittelu sekä lavastukset niin suurille näyttämöille kuin pienen mittakaavan kiertäviin esityksiinkin. Esittävän taiteen eri muodot ovat hänelle tuttuja nykysirkuksesta draamaan ja tanssiteatterista konsertteihin. 

Koulutukseltaan Vuorenmaa on Teatteritaiteen maisteri (valo- ja äänisuunnittelu), Teatterikorkeakoulusta (2006) ja Taiteen maisteri (audiovisuaalinen mediakulttuuri) Lapin yliopistosta (2004).

Pisteen perustajajäseniin kuuluva Vuorenmaa on toiminut Pisteen puheenjohtajana ja hallituksessa vuosien ajan, viimeisimpänä puheenjohtajuus v.2020-2021 ja kehittänyt Pisteen taloushallintoa ja työnantajuuden mallin ja kokonaisuuden. Vuorenmaa on aktiivisesti edistänyt taiteilijoiden reilua palkkausta ja alan suositusten ja sopimusten noudattamista. Hän on suunnittellut ja toteuttanut monipuolisesti teosproduktiot ja koordinoinut useita soveltavan taiteen hankkeita. 

Vuorenmaa on Teatterikeskuksen hallituksen jäsen, Taiteilijayhdistys Hiljaisuuden jäsen,  Suomen valotaiteen seuran FLASH:n jäsen, Pohjoisen mediakulttuuriyhdistys Magneetin jäsen, Suomen valo-, ääni- ja kuvasuunnittelijoiden SVÄK -liiton jäsen, Skenografien, teatteriarkkitehtien ja -teknisten kansainvälinen järjestö Oistat:n jäsen ja Suomen valoteknillisen seuran jäsen.

Mette Ylikorva (s. 1975) on rovaniemeläinen sirkustaiteen ohjaaja, soveltavan sirkuksen ohjaaja ja klovni. Hänen työskentelynsä ammentaa sisältöä käytännön rajoitteista ja reunaehdoista. Elämän sattumanvaraisuus ja hetkeen tarttuminen kiehtovat sekä ajatuksellisesti että pysyvänä ongelmana suhteessa esityksen toistettavuuteen. Vanteet ja muut sirkusvälineet ovat jääneet vähemmälle huomiolle fokuksen siirryttyä fyysiseen teatteriin ja klovneriaan. 

Hän on Piste Kollektiivin yksi perustajajäsenistä ja toiminut Pisteen tuotannoissa alusta asti. Erilaisten kohderyhmien ohjaaminen on esiintymisen lisäksi hänen ydinosaamisaluettaan. Vuosien varrella erityisryhmien ohjaaminen on ollut vähintään yhtä merkittävässä asemassa kuin perusopetusryhmien ohjaaminen. 

Meten vauvaperheille suunnattu Pisteen tuotanto VauVanne-esitys on yksi Pisteen pitkäikäisimmistä esityksistä, jota on esitetty ympäri Suomea, Ruotsissa, Norjassa, Ranskassa, Kanadassa, Englannissa ja Yhdysvalloissa.  Rovaniemen teatterin kanssa hän on tehnyt yhteistuotantona Pienen ihmeotuksen jäljillä (ohjaaja), Artturin Pitkä Käsi (esiintyjä) ja ohjannut Talven Taikapyörä-teoksen. 

Hän on valmistunut Turun taideakatemian esittävän taiteen sirkuslinjalta ja täydennyskouluttautunut samassa opinahjossa soveltavan sirkuksen ohjaajaksi. Hän asuu Rovaniemellä.