Kaikille

Virkistys
Valokuva: Topi Matikainen 2013.

Jotta Piste voisi kertoa toiminnastaan, senkin on käytettävä luokitteluja. Ihmisten luokittelu on silti hieman häiritsevää, sillä juuri luokitteluja Piste pyrkii purkamaan. Jokainen meistä on täysin omanlaisensa kaikissa ikävaiheissaan ja jokainen meistä on osa monia suurempia yhteisöjä. Mikäli et tunne kuuluvasi mihinkään muualla mainittuun kohderyhmään, toivottavasti löydät itsesi viimeistään täältä.

Avoimet harrastusryhmät

Piste järjestää avoimia, maksullisia harrastusryhmiä. Niistä suurin osa on suunnattu perheille, mutta toimintaa on kysynnän mukaan myös nuorille ja aikuisille. Ryhmien pääohjaajat ovat sirkustaiteen ohjaaja AMK Marjo Ylikorva sekä sirkustaiteen ohjaaja AMK  Annu Nietula.

Ryhmien toimintaa tukee Opintokeskus Kansalaisfoorumi.

Esittävien taiteiden kurssit ja koulutukset

Teatteri-ilmaisun ohjaaja Hanna-Leena Metsävainion Esiintyminen ja ilmaisutaito -kurssi aikuisille sopii esimerkiksi esiintymispelkoisille tai niille, jotka tarvitsevat esiintymisvarmuutta työssään.

Nukketeatteritaiteilija Johanna Salon osallistava luento Kaiken maailman nukkeja esittelee erimaalaisia ja eri tekniikoin varustettuja nukkeja, joita päästään lopuksi kokeilemaan. Luento on toiminut hyvin erilaisille kohderyhmille.

Mette Ylikorvan klovneria-työpaja avaa oven hauskaan maailmaan, jossa asiat voi kääntää päälaelleen ja ryhmän totutut suhteet ja käytännöt saavat kunnon pöllytyksen. Leikkimielisillä harjoitteilla kirvoitetaan naurun lisäksi ryhmätyöajattelua aivan eri kulmasta ja kohdataan johtamisen haasteita nenä päässä.

Valosuunnittelija Riikka Vuorenmaa ja muusikko Pelle Mulari suunnittelivat vasta-alkajille sopivan kokonaisuuden, jossa tutustutaan näyttämön valo- ja ääni-ilmaisuun. Työpaja rohkaisee tekemään itse esimerkiksi äänitehosteita ja musiikkia esitykseen sekä antaa vinkkejä omaan esiintymiseen. Työpajassa otetaan haltuun perusteet näyttämövalon ja -äänen tekniikasta. Työpaja sopii etenkin ryhmille, jotka ovat valmistamassa omaa esitystä.

Kaikkien Pisteen esitysten yhteyteen voi tilata sen aiheisiin liittyvän työpaja. Pisteen kautta järjestyy myös esityksen tekemisen prosessiin, lavastukseen, ja pukusuunnitteluun liittyvää koulutusta.

Työyhteisöille

Pisteen työyhteisöille suunnattujen sirkustyöpajojen teemana on yhdessä tekemisen ilo. Työpajan sisältö räätälöidään organisaation tavoitteiden mukaan. Ohjaajina on pääsääntöisesti kaksi kokenutta sirkustaiteen ohjaajaa.

Aivoja voidaan herätellä jongleerauksella. Pariakrobatiassa on osattava tukea kaveria – ja oltava tuettavana. Arjesta päästetään irti klovnerian keinoin. Työpajassa itsestään ja kavereistaan löytää aivan uusia puolia. Työyhteisön ryhmädynamiikkaa voidaan työstää useamman työpajan sarjalla. Sirkuksen avoin ilmapiiri antaa mahdollisuuden irrotella totutuista rooleista. Aiempaa kokemusta ei tarvita.Työpajaan kuuluu aina alkulämmittely ja loppurentoutus.

Piste on toteuttanut sirkustyöpajoja useissa päivähoidon ja kehitysvamma-alan työyhteisöissä. Työpaja on mainio startti organisaatioille, jotka ovat aloittamassa sirkustoimintaa asiakkaidensa kanssa.

Runoakrobatia

Runoakrobatia on sirkustaiteen ohjaaja Mette Ylikorvan ja sanataidekasvattaja Outi-Maria Takkisen kehittämä työpajakonsepti, joka sopii kaiken ikäisille. Runoakrobatiaa hallinnoivat Piste ja Vattumadon talo ry yhdessä. Työpajoja järjestetään tilauksesta. Mainioita ympäristöjä toteutukselle ovat kirjastot ja kulttuuritapahtumat.