Välähyksiä

Välähyksiä. Kuva: Tatu Kantomaa.

Nykyään keskustelun avaukset, rupattelut ja muistelut eivät ole enää niin arkipäivää, olemme unohtaneet miten jutellaan, miten muistellaan ja miten aktivoidaan aivoja. Ylisukupolviset kohtaamisen tilat ovat vähentyneet ja ikäpolvet ovat eristäytyneet omiin kupliinsa. Jopa omaisilla voi olla vaikeuksia pitää keskusteluyhteyttä yllä ikäihmisiin.

Välähyksiä on laadukas, ammattitaiteilijoiden ja taidekasvatuksen ammattilaisten luoma taidekokonaisuus ihmisen elämänkaaresta. Se on kohdennettu vanhus- ja muistityöhön, mutta soveltuu kaikille aikuisyleisöille. Kyseessä on helposti saavutettava muistelutyökalu sosiaalisten tilanteiden avuksi sekä työntekijöille, kolmannelle sektorille, että omaisille.
Välähyksiä on kolmen eri osion – teatteriesityksen, lyhytelokuvien ja muistelutyökalun – muodostama kokonaisuus:

– Kultareunukset-teatteriesitys, kesto n. 25 min. ja vuorovaikutteinen osio esityksen jälkeen 15-30 min. (sopimuksen mukaan). Jokaisella elämällä on omat kultareunukset, muistojen kultaamat hetket joihin palaamme aina vain uudestaan. Osa muistoista on aktiivisia,  ja osa muistoista palautuu yllättäen, kun joku kysyy sinulta: ”Muistatko..?”
Kultareunukset on esitys, joka haastaa katsojan pohtimaan omaa elämäänsä. Esitys vie katsojan kohti omia muistojaan kysymällä ja pysähtymällä ja johdattaa meidät muistoihin, joista löytyy varmasti jokaiselle paljon annettavaa ja ennen kaikkea jaettavaa.
Arkisessa pienessä juhlahetkessä teos tavoittaa ihmisen elämänkaaren monien sattumusten, touhotuksen ja kotiin kertyneiden esineiden ihmettelyn kautta.

Toiveenamme on, että esityksen aikana tai jälkeen pystyisimme yhdessä yleisön kanssa juttelemaan esityksen aikana heränneistä tunteista ja ajatuksista yhdessä kahvittelujen parissa, joko livenä tai etäyhteyksiä hyödyntäen. Se luo myös tänä erikoisena aikana hyviä ja tärkeitä kohtaamisen ja jakamisen hetkiä.

Esitys toteutetaan perinteisenä teatteriesityksenä tai streamina. Ensi-iltansa teos sai 6.10.2020 ja on tilattavissa loppuvuodelle 2020 ja vuodelle 2021.

-Välähyksiä-lyhytelokuvat ja muistelutyökalu, kesto n. 1 min. / elokuva ja n.15-25 min. muistelutuokio. Muistelun tueksi tai virikkeeksi ja hengähdyshetkeksi arkeen.
Aihepiireinä metsä, kahvi, tanssit, juhlat…

Välähyksissä nähtyjen muistojen purkuun tarjoamme yksilöille tai ryhmille räätälöityjä muisteluhetkiä. Yhteisessä hetkessä katselemme suuriin teemoihin pureutuvia videotaideteoksia, jotka jatkuvat yksiköissä muisteluiden, runojen, liikkeen ja keskustelujen siivittäminä pieninä osallistavina taidehetkinä.

Muistelutyökalu on kehitetty toimimaan kohtaamisen työvälineenä erilaisissa tiloissa ja kohderyhmissä. Hetket vetää ryhmänohjauksen ammattilainen, teatteri-ilmaisun ohjaaja, tanssija Hanna-Leena Metsävainio.

Metsävainion vetämät purkutuokiot voidaan toteuttaa lähitapaamisissa tai etäyhteyksin heti lyhytelokuvien katsomisen jälkeen tai myöhemmin – aikataulu sovittavissa tilaajan tarpeiden ja Pisteen muun varaustilanteen mukaan.

Lyhytelokuvat on kuvattu kesän 2020 aikana Rovaniemen luonnossa ja Rovaniemen lähiympäristössä.

– Muistelutyökalu, tehtäviä, harjoitteita ja keskustelunavauksia käytettäväksi Välähyksiä-lyhytelokuvien kanssa.

Ota yhteyttä, niin räätälöidään teille sopiva paketti! Lisätiedot ja hintatiedustelut: tuottaja Laura Rekilä, laura.rekila@pistery.org / pistery@gmail.com, p.0400 21 555 9

Teoksen valmistumista ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus ja Suomen kulttuurirahasto “Kulttuurin hyvinvointivaikutukset yhteisöille” ja “Taidetta hoitolaitoksiin” -linjoista. Kiitämme lämpimästi!

Työryhmä
Esiintyjät: Hanna-Leena Metsävainio + 1
Käsikirjoitus (esitysosio): Annu Nietula, Hanna-Leena Metsävainio
Ohjaus (esitysosio): Annu Nietula, Hanna-Leena Metsävainio
Käsikirjoitus (lyhytelokuvat): esiintyjät ja työryhmä
Ohjaus (lyhytelokuvat): esiintyjät ja työryhmä
Kuvaus: Tatu Kantomaa
Äänitys: Lauri Manner, Tatu Kantomaa
Esitystallenteen toteutus: Lauri Manner, Tatu Kantomaa, työryhmä